Chinezii sunt profund dezamăgiţi de ideologia şi politica Partidului Comunist

(The Epoch Times)
Ilya Ivanov
12.05.2013

Întreaga societatea chineză trece în prezent printr-un proces activ de regândire a valorilor comuniste, care, de-a lungul deceniilor, au fost puternic impregnate în minţile oamenilor. Tot mai mulţi chinezi nu mai cred în ideologia Partidului Comunist şi în eficienţa politicilor sale. Două cazuri recente au demonstrat clar tendinţele conturate în acest sens.

Intrarea forţată în rândurile tineretului comunist

Recent, principala mass-media comunistă din China, agenţia "Xinhua" a anunţat cu trufie că, începând cu finele anului 2012, numărul membrilor Ligii Tineretului Comunist din China a atins cifra de 89.906 de persoane. Dar, despre cum de fapt se devine membru al organizaţiei tinerilor comunişti (Komsomol-ului), ne-a relatat un blogger din sudul Chinei.

Acesta, profund indignat, a scris un mesaj pe site-ul "Veybo" (analogul chinez al Twitter), potrivit căruia copilul său, care este încă elev, a fost forţat să devină membru al organizaţiei sus-menţionate: "Într-o zi l-am văzut pe fiul meu scriind ceva la masă şi mi-a explicat că este o cerere de aderare la Liga Tineretului Comunist Chinez. L-am întrebat de ce ar vrea să se alăture acestei organizaţii? Mi-a răspuns că a fost decizia clasei. L-am întrebat dacă ştie ce fel de organizaţie este şi ce înseamnă comunismul. După ce mi-a spus că nu are nicio noţiune despre ce înseamnă comunismul, l-am rugat să-i transmită profesorului că, pe motiv că nu înţelege ce fel de organizaţie este, nu va putea să completeze cererea respectivă. I-am spus în mod tranşant că nu îi permit să adere la o asemenea organizaţie”.

Cu toate acestea, profesorul l-a informat că, într-un astfel de caz, copilul va trebui să scrie o declaraţie de retragere din Komsomol, pentru că a fost deja inclus în lista membrilor acestuia, încă cu un an în urmă.

"Nu a scris nicio cerere de aderare la Komsomol, iar acum trebuie să scrie o declaraţie de retragere? Trăim în secolul 21 şi ei încă mai folosesc asemenea metode! Protestez categoric împotriva oricărei organizaţii politice care îşi umple rândurile cu elevi", a continuat părintele supărat.

Mesajul său s-a bucurat de susţinere şi încurajare pe Internet. Mulţi părinţi au descris situaţii similare în şcolile unde învaţă copii lor, precum şi modul în care, ei înşişi, la timpul lor, fiind în necunoştinţă totală de cauză, au intrat în Komsomol şi acum regretă enorm acest fapt.

"Sincer să fiu, am intrat în Liga Tineretului Comunist, împotriva voinţei mele. Dirigintele clasei a scris cererea în locul meu, copiind-o de pe altă declaraţie", - susţine directorul unei companii din Shanghai.

"Cel mai mare regret al vieţii mele este că la 14 ani, fără să ştiu, am devenit membru al Komsomol-ului", – declară un locuitor al oraşului Zhuhai.


"Îmi amintesc cum profesorul ne-a făcut pe toţi să scriem o cerere de aderare la Uniunea Tineretului Comunist. Din întreaga clasă, numai eu nu am scris. Dar, în cele din urmă am primit cardul de Komsomolist şi am fost obligat să plătesc taxele komsomoliste", îşi împărtăşeşte trista experienţă un chinez din Guangxi.

Iar un bărbat din oraşul Amoy, provincia Fujian, a scris în mod deschis: "Este o cerere de aderare la un cult malefic! Cum poţi să scrii aşa ceva?"

Un avocat din Chengdu a relatat că atunci când în organizaţia politică sunt incluşi minori, a căror părere nu este luată în considerare, organizaţia respectivă nu va obţine niciun avantaj.

Opinia omului legii a fost susţinută şi de un locuitor al oraşului Shenzhen: "Când este vorba de o persoană adultă, atunci a crede sau nu în Partidul Comunist - este o chestiune de discernământ. Însă, includerea activă sau pasivă a unui minor într-o organizaţie politică poate fi calificată drept un viol psihologic. Chiar dacă sună neplăcut, acesta este adevărul, şi pentru acesta vinovaţii trebuie traşi la răspundere".

Cuţitul invizibil înfipt în educaţia chineză

Cel de-al doilea caz a avut loc într-o şcoală din Hangzhou şi a fost relatat pe site-ul "Veybo" de către o doamnă, pe nume Du Keming. În şcoala unde învaţă nepoata ei de 10 de ani, o profesoară le-a cerut copiilor să scrie un catren intitulat "Visul chinezesc" (o expresie care este promovată în mod activ de noul secretar general al Chinei, Xi Jinping). O cerinţă obligatorie a fost ca viitoarea poezie să conţină versul "inima copilului aspiră spre Partid".

Doamna Du a ataşat comentariului său imaginea filei de caiet cu poezia respectivă şi a menţionat că prima parte a fost scrisă de elevă, iar a doua, de mama acesteia.

"Este o educaţie groaznică. În aşa mod, copiilor li se insuflă o mentalitate servilă, alături de tendinţa puternică de a minţi şi detesta şcoala şi profesorii",- susţine Du.

Femeia a comparat aceste metode de educaţie cu un cuţit invizibil, care în fiecare zi ciopârţeşte fără milă creierul copiilor.

"Şi noi trebuie să continuăm să tolerăm semenea lucruri? Aşa cum a menţionat Chen Danchin (pictor şi scriitor celebru chinez, ed.), sistemul de învăţământ în China începe să-i distrugă pe oameni încă din grădiniţă. Îi ruinează treptat şi cu meticulozitate. Iar noi ceilalţi, doar adăugăm gaz pe foc. Sper, totuşi, că părinţii vor încerca să schimbe situaţia şi nu se vor limita doar la a aştepta cu răbdare şi umilinţă" - propune o utilizatoare a Internetului.

Reacţia bloggerilor chinezi la acest post nu s-a lăsat mult aşteptată:

"Ce-i asta? Inima copilului tinde spre Partid? Când voi avea copii, îi voi educa singură. Nu doresc să li să se spale creierul în şcoală într-un asemenea hal!"

"Am discutat cu mulţi profesori de şcoală. Mentalitatea extremei stângi (maoistă) a lectorilor uneori chiar mă înspăimântă! Este foarte posibil ca speranţa Chinei să fie spulberată chiar de aceşti oameni care se numesc pedagogi!"

"În procesul de educaţie ar trebui să se implice părinţii, pentru a preveni prostirea totală a generaţiei următoare".

Chinezii nu cred în politica Partidului Comunist

Chinezii nu mai cred în ideologia comunistă şi nici în capacitatea regimului comunist de a guverna eficient ţara.

Acest lucru a fost demonstrat de rezultatele unui sondaj efectuat la jumătatea lunii aprilie, postat pe site-ul unui important ziar, "Renmin Ribao".

La sondaj au participat 3.000 de persoane, care au fost rugate să răspundă la patru întrebări: 1. "Credeţi că Partidul Comunist dispune de curaj şi înţelepciune pentru a accelera reformele?" 2. "Sunteţi de acord că sloganul "Susţinerea şi dezvoltarea socialismului cu specific chinez" poate să reprezinte interesele fundamentale ale majorităţii covârşitoare în China?" 3. Sunteţi de acord cu afirmaţia: " Doar Partidul Comunist îi poate conduce pe oameni pe drumul socialismului, care este unic pentru poporul chinez? 4. "Ce părere aveţi despre un sistem politic: "sistem pluripartid condus de Partidul Comunist"?"

Răspunsul "nu sunt de acord" la întrebările chestionarului au fost bifate de, respectiv, 72,1%, 82,1%, 83,53% şi 80,9% dintre participanţi.

Peste 100 de milioane de oameni au părăsit rândurile Partidului Comunist Chinez

În prezent, chinezii au posibilitatea de a se informa despre viaţa societăţilor occidentale nu doar din propaganda mass-media naţionale. În consecinţă, susţinătorii ideologiei comuniste în China devin din ce în ce mai puţini.

Decepţionarea profundă faţă de idealurile partidului comunist chinez "mereu mare, echitabil şi corect", a luat amploare începând cu anul 2004, după publicarea cărţii "Nouă Comentarii despre Partidul Comunist". Cartea, care descrie esenţa şi natura Partidului Comunist, a iniţiat mişcarea "Tuidang", adică ieşirea din rândurile partidului opresiv.

În prezent, într-o secţiune specială a site-ului în limba chineză a The Epoch Times, peste 138 de milioane de chinezi şi-au prezentat cererile de ieşire din organizaţiile comuniste (inclusiv pionieri şi Komsomol). Numărul de cereri creşte cu circa 60.000 pe zi.

Partidul Comunist s-a autoinlcus în "lista neagră" a cenzurii

Criticile frecvente la adresa Partidului Comunist, precum şi discuţiile legitimităţii guvernării acestuia lansate în blogosfera chineză, au condus la faptul că cenzorii partidului au introdus cuvintele "Partidul Comunist Chinez", în lista aşa-numitelor "cuvinte sensibile", în cazul cărora rezultatele căutării sunt blocate în China.

În special, pe unul dintre cele mai populare site-uri de microblogging din China, "Sina", la căutarea după "Partidul Comunist Chinez", poate fi vizualizată inscripţia: "rezultatele solicitării nu pot fi prezentate, potrivit legilor şi politicilor în vigoare".

Conform afirmaţiilor unui expert pe problemele Chinei, profesorul Xie Ţian, motivul este că chinezii de rând au început să discute în mod deschis tirania Partidului Comunist şi crimele comise împotriva poporului.

"Atunci când chinezii discută despre politică actuală ineficientă şi coruptă a Chinei, o asociază în mod direct cu regimul Partidului Comunist, aşa că folosesc frecvent denumirea acestuia. În acest mod, "Partidul Comunist" a ajuns în lista cuvintelor interzise. Este de-a dreptul ridicol. Partidul Comunist s-a blocat singur pe sine. Se pare că doar atât este în stare să facă. În cele din urmă, se va distruge singur", este de părere profesorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor