China: Un oficial local strânge avere de peste 100 de imobile

Un "slujitor al poporului" din guvernul local al provinciei Guangdong este acuzat de "încălcarea disciplinei de partid" pentru că în timp ce se afla într-o funcţie de conducere a reuşit să-şi însuşească, în mod ilegal, peste 100 de imobile, valoarea acestora ridicându-se la mai multe miliarde de yuani.
Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing (Lintao Zhang / Getty Images)
Ilya Ivanov
09.12.2013

Un "slujitor al poporului" din guvernul local al provinciei Guangdong este acuzat de "încălcarea disciplinei de partid" pentru că în timp ce se afla într-o funcţie de conducere a reuşit să-şi însuşească, în mod ilegal, peste 100 de imobile, valoarea acestora ridicându-se la mai multe miliarde de yuani.

Recent, ziarul chinez "New Capital" a raportat că a fost deschisă o anchetă în cazul şefului Miliţiei Poporului, Lin Veychzhun.

Mass-media chineză l-a calificat unanim pe funcţionar drept "un supercorupt chinez" şi "un Heshen al Chinei moderne” (Heshen- protejatul împăratului Hongli al dinastiei Qing, cunoscut pentru influenţa sa, a dus o viaţă luxoasă şi extrem de coruptă, n.r.)”.

Formularea generică de care este acuzat - "încălcărea disciplinei de partid" - , în cazul respectiv, abuz de putere, comerţ cu funcţii şi posturi, luare de mită, întreţinerea amantelor, falsificarea sigiliilor de stat, pasiune pentru jocuri de noroc şi organizarea banchetelor pompoase.

În posesia lui Lin şi a familiei sale au fost găsite peste 100 de locuinţe, dintre care, majoritatea sunt reşedinţe private, apartamente şi hoteluri. Suprafaţa totală a acestora este de aproximativ 100 de mii de metri pătraţi, iar valoarea totală atinge cifra de 2 miliarde de yuani (317 milioane dolari SUA), fără a fi calculat şi costul terenurilor pe care încă nu s-au început construcţiile.

Trebuie să specificăm că ancheta împotriva lui Lin Veychzhun a început, ca de obicei, după ce pe internet au apărut mai multe imagini cu casele de lux ale oficialului corupt şi au generat critici dure la adresa regimului comunist de la guvernare.

Corupţia în China comunistă este una dintre cele mai acute probleme. Fiecare nou Secretar General anunţă începerea unei ”lupte dure” împotriva corupţiei pedepsind anual, într-un fel sau altul, zeci de mii de funcţionari. Totuşi, pe an ce trece, acest fenomen negativ pătrunde tot mai adânc în rândurile partidului şi departamentelor guvernamentale. Şefii de partid obişnuiţi cu luxul nu se grăbesc să-şi schimbe obiceiurile.

Nu face excepţie nici noul secretar general al Chinei, Xi Jinping. După începerea "noii" sale mişcări anti-corupţie, au fost demişi din posturile lor peste zece funcţionari, de la nivel de miniştri adjuncţi, şi câţiva oficiali de rang inferior.

Xi a introdus, de asemenea, noi reguli pentru funcţionari publici, care includ elemente originale. Spre exemplu, funcţionarilor de partid li se interzice să rostească discursuri lungi şi fără conţinut, să organizeze evenimente fastuoase din fondurile statului, să participe la evenimente publice fără necesitate strictă, etc. După cum a raportat portavocea Partidului Comunist chinez, agenţia "Xinhua", în 2013, pentru încălcarea acestor reguli au fost pedepsiţi circa 20.000 de oficiali.

Cu toate aceste, toţi analiştii politici atrag atenţia asupra faptului că o luptă eficientă împotriva corupţiei necesită existenţa unor organisme independente de monitorizare şi control asupra activităţilor guvernului, dar care, în China, lipsesc cu desăvârşire.

După ce Deng Xiaoping a dat drumul unei economii pseudo-capitaliste, Partidul Comunist a folosit corupţia pentru a-şi asigura loialitatea oficialilor. Fenomenul a generat de-a lungul vremii o corupţie endemică, care însă este foarte greu de oprit deoarece loveşte în interesele baronilor chinezi, deosebit de bogaţi, pe care Partidul îşi sprijină controlul absolut.

În China, mass-media, instanţele de judecată, precum şi diverse autorităţi de control care ar trebui să îndeplinească funcţii de control şi supraveghere a funcţionarilor publici sunt supuse Partidului Comunist aflat la guvernare. Cu alte cuvinte regimul totalitar naşte corupţie dar, în acelaşi timp, pare că încearcă să o combată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor