China-Japonia: A fost scos la vânzare un joc video de cucerire a insulelor disputate

Liderul Partidului Liberal Democrat din Japonia, premierul Shinzo Abe.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Japonia, premierul Shinzo Abe. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Un joc video, sponsorizat de armata chineză, despre cucerirea insulelor disputate cu Japonia în Marea Chinei de Est, va fi pus pe piaţă joi, pentru a coincide cu a 86-a aniversare de la naşterea Armatei de Eliberare a Poporului, informează joi agenţia AGI.

Cu "Glorious Mission Online", jucătorii vor lupta on-line alături de soldaţii armatei chineze împotriva forţelor inamice care doresc să preia arhipelagul nelocuit, situat la nord de insula Taiwan. Noul joc are toate caracteristicile necesare pentru a lupta împotriva japonezilor: jucătorii vor trebui să patruleze apele din jurul insulelor Diaoyu, aşa cum o numesc chinezii şi vor putea trimite avioane de război de la baza portavion din Liaoning, prima de acest fel la dispoziţia armatei chineze, care şi-a început activitatea anul trecut.

Glorious Mission Online este sponsorizat de armata chineză, susţine unul dintre dezvoltatorii săi, şi în afară de faptul că este un joc video pentru instruirea trupelor, va servi pentru a atrage tinerii să se înscrie în armată: principala ţintă sunt studenţii de la Universitate, care sunt şi cei mai mari consumatori de jocuri video şi sunt cei care petrec cel mai mare număr de ore pe internet.

Tensiunea dintre Beijing şi Tokyo pentru arhipelagul Senkaku/Diaoyu a căpătat noi proporţi în ultimele zile: Săptămâna trecută, un avion de transport militar chinez Y -8 a trecut de două ori pe cer între Okinawa şi Miyako, act pentru care Tokyo a reacţionat ridicând avioanele de luptă în zbor, iar în aceeaşi zi, patru nave ale Gărzii de Coastă chineze au intrat pentru prima dată în apele teritoriale ale insulelor disputate. Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a vorbit deschis de "interes reînnoit în expansiunea maritimă" din partea Chinei.

Vinerea trecută, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a cerut un summit Beijing-ului pentru a discuta despre suveranitatea arhipelagului: cererea a fost respinsă de China, care în acele zile găzduia un emisar al Tokyo, Viceministrul al Afacerilor Externe, Akitaka Saiki şi care s-a întâlnit cu Ministrul de Externe chinez, Wang Yi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe