Raid chinez în arhipelagul controlat de Japonia

Nave chineze au intrat în apele Senkaku/Diaoyu.
Nave chineze au intrat în apele Senkaku/Diaoyu. (Mandy Cheng / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
26.07.2013

Pentru prima dată în istorie, în această dimineaţă, patru nave ale noii Gărzi de Coastă ale Chinei au intrat în apele Senkaku/Diaoyu, aflate sub control japonez dar care nu este recunoscut de către Beijing, informează vineri agenţia ANSA.

La cererea Pazei de Coastă japoneze să părăsească apele, căpitanul uneia dintre nave a răspuns în chineză şi japoneză că insulele "sunt o parte integrantă a teritoriului chinez încă din antichitate". Doar trei ore mai târziu, la 13.30, ora locală (07:30 în România), navele au părăsit zona de 12 mile marine din jurul insulelor considerate drept ape teritoriale ale Japoniei.

Este o evoluţie îngrijorătoare, căci de luni de zile, nave civile care arborează pavilionul chinez, au trecut prin apele din afara arhipelagului din Marea Chinei de Est numai „ocazional”. Astăzi este prima incursiune a navelor chineze reorganizate recent sub un singur organ de control, Garda de Coastă, care după toate probabilităţile sunt dotate cu arme la bord.

Forţe aparţinând de monitorizarea rutelor maritime, controalele vamale, garda de coastă cât şi forţe de poliţie au fost comasate într-o nouă structură săptămâna trecută, care va avea, potrivit observatorilor, un număr mai mare de nave care vor intensifica incursiunile armate din ce în ce mai insistente în arhipelag.

Tocmai în această săptămână Japonia studia un plan de consolidare a prezenţei sale în jurul insulelor, oferind bazelor sale marine, trupe speciale de marină şi drone de supraveghere şi de atac.

Dacă Beijing-ul decide să lase navele sale permanent în apele disputate ale arhipelagului, va creşte riscul unei confruntări armate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor