Starea de sănătate a activistului chinez pentru democraţie, Dr. Wang Bingzhang, aflat în stare de detenţie, se înrăutăţeşte

Comitetul de Salvare a lui Wang Bingzhang a ţinut un protest în faţa Consulatului Chinez din San Francisco, în iunie 2012, cerând eliberarea imediată a dr. Wang Bingzhang.
Comitetul de Salvare a lui Wang Bingzhang a ţinut un protest în faţa Consulatului Chinez din San Francisco, în iunie 2012, cerând eliberarea imediată a dr. Wang Bingzhang. (Courtesy of the Committee to Rescue Wang Bingzhang)

Activistul chinez întemniţat, Dr. Wang Bingzhang, a scris, din închisoare, o scrisoare familiei sale de peste ocean, declarând că starea lui de sănătate s-a deteriorat după trei accidente vasculare cerebrale şi nu i se permite să vorbească cu nimeni.

Wang, în vârstă de 66, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către Partidul Comunist Chinez (PCC) în anul 2003, pentru activităţi sale pro-democraţie. Acesta este ţinut în izolator, la închisoarea Shaoguan, în provincia Guangdong.

Sora lui mai mare, Wang Jinhuan, a fost intervievată la 14 martie, în Los Angeles, de Radio Free Asia. Aceasta a declarat că regimul chinez a "eliberat vize numai pentru câţiva membri selectaţi ai familiei", în timp ce altora vizele le-au fost refuzate.

"Wang a suferit trei atacuri de cord în ultimii ani, fiecare mai rău decât ultimul", a precizat aceasta. "Cea mai recentă scrisoare pe care am primit de la el, în timp ce eram în Vancouver, a fost reţinută de închisoare timp de două luni pentru examinare, înainte să fie trimisă prin poştă. În scrisoare, el a precizat că sănătatea i s-a înrăutăţit în ultima vreme şi ne-a avertizat că: "dacă nu auziţi nimic de la mine pentru o perioadă lungă de timp, înseamnă că s-a întâmplat ceva groaznic cu mine în închisoare. El spera ca vom putea sa îl vizităm."

Wang Jinhuan a declarat că scrisoarea lui a lăsat-o cu inima îndurerată, deoarece în ultimii doi ani i-a fost refuzată viza pentru a călători în China.

Ea a declarat pentru Radio Free Asia că fiicei lui Wang şi sorei ei mai mici le-a fost, de asemenea, refuzată acordarea vizei. Doar fratelui mai mic al lui Wang, Wang Bingwu şi celui de-al doilea fiu al lui Wang li s-a permis să meargă în China.

De la încarcerarea lui Dr. Wang, familia sa a cerut în repetate rânduri ca autorităţile penitenciarului să-l trateze într-o manieră umană, dar persecuţia fizică şi mentală asupra acestuia nu a încetat, a declarat Wang Jinhuan.

Wang Jinhuan a afirmat: "Aceasta este cel mai crud mod de a-i lua drepturile fundamentale unei persoane. Indiferent cât de multe cereri şi apeluri facem, situaţia rămâne aceeaşi".

Ea a declarat că autorităţile i-au oferit, de mai multe ori, lui Wang Bingzhang un tratament mai bun în schimbul unei "declaraţii de pocăinţă", dar el a refuzat, ceea ce a dus la bătăi severe, o restrângere a activităţilor, precum şi alte abuzuri psihologice. "Wang Bingzhang mi-a spus că îi este imposibil să scrie o "declaraţie de pocăinţă". El caută puterea de a continua prin rugăciune. Lupta pentru democraţie din China este ceea ce contează cel mai mult pentru el".