China continuă provocările în apele deschise ale strâmtorii Taiwan şi încalcă dreptul internaţional

(Youtube - captură ecran)

Armata SUA a etichetat drept "riscantă" cea mai recentă agresiune a guvernului comunist chinez ce a vizat o navă americană, în apele internaţionale din strâmtoarea Taiwan, incidentul petrecându-se sâmbătă.

Nava USS Chung-Hoon, însoţită de nava canadiană HMCS Montreal, efectua "un tranzit de rutină de la sud la nord în Strâmtoarea Taiwan" pe 3 iunie "în conformitate cu legislaţia internaţională", a declarat Comandamentul american Indo-Pacific (USINDOPACOM), într-un comunicat, sâmbătă târziu.

Distrugătorul cu rachete ghidate al Partidului Comunist Chinez (PCC) Luyang III DDG 132 al Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) - Marina Militară "a depăşit Chung-Hoon pe partea lor de babord şi a trecut prin prova lor la 150 de metri", a precizat comandamentul, forţând distrugătorul american cu rachete ghidate să încetinească la 10 noduri (cca.5 metri) pentru "a evita o coliziune".

"[Acţiunile [Chinei] au încălcat 'Regulile maritime ale drumului' de trecere în siguranţă în apele internaţionale", a declarat comandamentul.

"Libertăţile de navigaţie şi de survolare în marea liberă" se aplică în apele în care a avut loc interacţiunea periculoasă, a adăugat acesta.

Făcând parte din Flota a 7-a a SUA, distrugătorul de rachete ghidate USS Chung-Hoon din clasa Arleigh Burke şi fregata HMCS Montreal din clasa Halifax a Marinei Regale Canadiene au trecut prin strâmtoare în conformitate cu legile internaţionale privind marea liberă, a precizat armata americană.

"Navele tranzitează un coridor din strâmtoare care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă. Tranzitul bilateral al Chung-Hoon şi Montreal prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite şi al aliaţilor şi partenerilor noştri faţă de un Indo-Pacific liber şi deschis. O cooperare ca aceasta reprezintă piesa centrală a abordării noastre pentru o regiune sigură şi prosperă, în care aeronavele şi navele tuturor naţiunilor pot zbura, naviga şi opera oriunde permite dreptul internaţional", a precizat Flota a 7-a, într-un comunicat.

"Semnal greşit"

Armata PCC şi-a apărat acţiunile spunând că tranzitul a trimis un "semnal greşit" şi că a "gestionat" situaţia în conformitate cu legile şi reglementările regimului chinez.

"Ţările în cauză creează în mod deliberat incidente în regiunea Strâmtorii Taiwan, provoacă în mod deliberat riscuri, subminează în mod rău intenţionat pacea şi stabilitatea regională şi trimit un semnal greşit forţelor 'independenţei Taiwanului'", a declarat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, într-o declaraţie, sâmbătă târziu.

Sâmbătă, presa de stat chineză a numit, de asemenea, în mod explicit pe cine consideră forţele "independenţei Taiwanului", Tan Kefei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale din China, citând remarcile ministrului chinez al Apărării, Li Shang, în timpul unei întâlniri cu uşile închise cu ministrul Apărării din Singapore, Ng Eng Hen.

"China nu va tolera niciodată orice încercare a autorităţilor Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare pe insulă, de a 'solicita sprijin străin' în timp ce urmăreşte 'independenţa Taiwanului', şi nici nu va accepta eforturile forţelor externe de a 'folosi Taiwanul pentru a limita China'", a declarat Tan.

În mod obişnuit, PCC a acuzat "forţele separatiste" pentru refuzul Taiwanului de a se supune regimului comunist. Taiwanul este o democraţie liberală care se autoguvernează.

Însă înainte de alegerile generale din Taiwan din 2024, PCC speră să câştige influenţă în politica internă a Taiwanului. Candidatul DPP la preşedinţie, vicepreşedintele Lai Ching-te, este singurul candidat prezidenţial taiwanez care a declarat în mod explicit că se opune regimului tiranic al PCC. El spune că este "anti-PCC, nu anti-China".

Senatorul american Rick Scott (R-Fla.) a declarat pe Twitter, sâmbătă târziu: "America nu este speriată de acţiunile navale nesigure, neprofesioniste şi ilegale ale Chinei comuniste. Strâmtoarea Taiwan face parte din apele internaţionale, iar Marina americană nu va fi niciodată deviată de la curs de un regim care pretinde în mod stupid că nu este aşa".

Ministerul taiwanez al Apărării Naţionale, care monitorizează mişcările navelor şi aeronavelor în jurul Taiwanului, a declarat că tranzitul american de sâmbătă a fost normal şi a transmis PCC că acesta este cel care perturbă pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune prin "acţiunile sale provocatoare".

"Menţinerea păcii şi dezvoltarea stabilă a Strâmtorii Taiwan şi a regiunii este responsabilitatea comună a ţărilor libere şi democratice din întreaga lume. Orice măsuri de creştere a tensiunii şi a pericolului nu vor ajuta la securitatea regională. Ministerul Apărării Naţionale face apel la autorităţile chineze să respecte dreptul la libertatea de navigaţie, să evite acţiunile excesiv de provocatoare şi să menţină împreună pacea regională, stabilitatea şi securitatea în regiune", a declarat ministerul.

Navele de război americane tranzitează apele internaţionale din strâmtoare aproximativ o dată pe lună. Cu toate acestea, este o ocazie mai rară ca acestea să facă acest lucru alături de nave ale aliaţilor SUA.

Mai mult de 40% din traficul global de containere de transport maritim trece prin pasajul comercial internaţional crucial al strâmtorii Taiwan. Este principala rută de transport maritim între Europa şi China, Japonia şi Statele Unite.

Tensiuni în curs de desfăşurare

La începutul zilei, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că, în cele 24 de ore de la ora 6.00 sâmbătă dimineaţa, a detectat 15 avioane militare chineze şi şapte nave militare chineze în jurul Taiwanului - un eveniment aproape zilnic de când PCC şi-a intensificat agresiunea deschisă împotriva Taiwanului, la sfârşitul anului 2020.

Două dintre avioanele AEP au intrat din nou în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din sud-vestul Taiwanului. Forţele armate ale Taiwanului au răspuns prin lansarea de avioane de patrulare aeriană de luptă, nave ale Marinei şi sisteme de rachete terestre, a adăugat ministerul.

Incidentele din strâmtoare au avut loc în timp ce oficiali guvernamentali s-au întâlnit în Singapore pentru dialogul Shangri-La din 2-4 iunie pentru a discuta probleme de apărare din Asia. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi omologii săi din alte ţări din Asia-Pacific, inclusiv China, au fost prezenţi.

Statele Unite şi aliaţii săi şi-au exprimat sprijinul şi acţiunile pentru menţinerea "unui Indo-Pacific liber şi deschis" în conformitate cu dreptul internaţional, ca răspuns la ignorarea de către PCC a normelor internaţionale convenite, la care este semnatar.

PCC revendică suveranitatea asupra Taiwanului şi încearcă să îşi afirme suveranitatea în regiunile din Marea Chinei de Sud, ceea ce a stârnit proteste din partea tuturor celorlalte state-naţiuni din aceste ape cu pretenţii contestatare recunoscute de Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării.

Într-o altă măsură menită să sporească tensiunile regionale, PCC a emis, la 15 mai, noi reguli pentru Paza de Coastă a Chinei pentru a aresta străinii care sunt consideraţi răspunzători de infracţiuni împotriva cetăţenilor chinezi sau a statului chinez, chiar dacă sunt comise în afara apelor teritoriale ale Chinei.