China comunistă încearcă să influenţeze alegerile europene pe fondul tensiunilor cu SUA [Raport]

Steagurile Uniuniii Europene si ale tarilor membre U.E. in fata cladirii Parlamentului European din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Dorothy Li
07.06.2024

Partidul Comunist Chinez a devenit „din ce în ce mai sofisticat şi mai activ” în eforturile sale de a influenţa alegerile şi elaborarea politicilor europene, potrivit unui studiu ceh.

„China, deşi mai nouă în ceea ce priveşte interferenţa electorală în Europa în comparaţie cu Rusia, este din ce în ce mai sofisticată şi mai activă în încercările sale de a influenţa alegerile şi procesul decizional european prin diverse mijloace, inclusiv influenţa politică, manipularea informaţiilor, mită şi spionaj”, au afirmat cercetătorii într-un raport recent al Asociaţiei pentru Afaceri Internaţionale, un think tank din Praga.

Studiul a fost realizat cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Aproape 400 de milioane de alegători din întreaga Europă sunt eligibili să voteze între 6 şi 9 iunie pentru a alege reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani.

Rezultatele alegerilor ar putea „remodela peisajul politic, ceea ce ar putea duce la o schimbare de atitudine faţă de China şi la o reticenţă faţă de provocările reprezentate de interferenţa străină în procesele democratice”, potrivit raportului semnat de Kara Nemeckova şi Ivana Karaskova, aceasta din urmă - fost consilier special al vicepreşedintei Comisiei Europene Vera Jourova, comisar pentru valori şi transparenţă.

Rolul Bruxelles-ului a devenit mai crucial pentru regimul chinez pe fondul tensiunilor tot mai mari în relaţia sa cu Washingtonul.

„[Partidul Comunist Chinez] are nevoie de acces la piaţa europeană pentru a-şi stimula creşterea economică. Menţinerea accesului pe piaţă nu este crucială doar pentru vânzarea de bunuri, ci şi pentru a obţine acces la tehnologiile europene, care sunt vitale pentru progresul tehnologic al Chinei”, se arată în raport.

Partidul Comunist Chinez consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană s-ar putea alinia mai strâns la interesele sale geopolitice dacă blocul celor 27 de naţiuni îşi reduce dependenţa faţă de Statele Unite, continuă raportul.

Tehnici de intervenţie electorală "în continuă expansiune"

În ultimul deceniu, Partidul Comunist Chinez s-a implicat în intervenţii cu ajutorul tehnicii cibernetice în „nu mai puţin de 10 alegeri din şapte ţări distincte”, axate în principal pe regiunea Asia-Pacific, potrivit unui studiu din august 2020 al Institutului australian pentru politici strategice. Cercetătorii au constatat că Partidul Comunist Chinez a încercat să pătrundă în bazele de date ale alegătorilor, să spargă serverele parlamentului sau să efectueze atacuri de tip spear-phishing împotriva candidaţilor şi a personalului de campanie pentru a colecta informaţii, au constatat cercetătorii.

Având în vedere „expertiza tot mai sofisticată şi perspicacitatea operaţională a regimului comunist chinez, există tot mai multe dovezi care sugerează că acesta încearcă în mod activ să influenţeze alegerile şi procesul decizional european”, potrivit ultimului raport ceh.

Aceste eforturi includ o gamă „complexă şi în continuă expansiune” de tehnici utilizate de Partidul Comunist Chinez, de la valorificarea influenţei politice prin promovarea dialogurilor între partide până la „implicarea în manipularea informaţiilor şi acte de mită şi spionaj”.

Într-un caz foarte mediatizat, Partidul Comunist Chinez a avertizat că Milos Vystrcil, pe atunci preşedinte al Senatului Republicii Cehe, va plăti un „preţ greu” pentru că a vizitat Taiwanul democratic în august 2020.

Grupul chinez de hacking APT31

Printre dezvăluirile recente s-au numărat atacurile cibernetice de amploare ale unui grup susţinut de Partidul Comunist Chinez, identificat ca APT31. Potrivit procurorilor americani, hackerii au vizat o gamă largă de oficiali, parlamentari şi întreprinderi din întreaga lume, de peste un deceniu, deoarece au fost consideraţi critici faţă de Partidul Comunist Chinez.

Oficialii americani afirmă că această campanie de spionaj cibernetic vizează toţi membrii UE ai Alianţei Interparlamentare privind China, o coaliţie de parlamentari la nivel mondial axată pe construirea unui răspuns coordonat la provocările reprezentate de regimul comunist chinez.

Pe lângă presiunile exercitate asupra parlamentarilor, regimul a încercat să modeleze opinia publică europeană prin campanii de propagandă sofisticate atât pe platformele tradiţionale, cât şi pe cele de socializare, potrivit raportului. Acesta a citat un studiu realizat în 2022 de Sarah Cook, cercetător independent axat pe China, care subliniază faptul că Partidul Comunist Chinez s-a angajat în campanii în continuă expansiune pentru a promova naraţiuni aliniate cu interesele sale.

Actorii legaţi de Partidul Comunist Chinez se străduiesc să „prezinte regimul autoritar al Chinei ca fiind benign”, „să promoveze China ca model de guvernare şi de gestionare a informaţiilor în ţările în curs de dezvoltare” şi „să încurajeze deschiderea faţă de finanţarea şi investiţiile chinezeşti”, a scris Sarah Cook în cercetarea publicată în Journal of Democracy.

Actorii legaţi de Partidul Comunist Chinez folosesc, de asemenea, platformele media pentru a suprima criticile la adresa politicilor interne ale regimului şi a activităţilor entităţilor legate de China din străinătate şi „pentru a obţine sprijinul vocal al factorilor de decizie politică străini pentru poziţiile regimului” în probleme precum Hong Kong, Taiwan, Xinjiang şi practicanţii Falun Gong, a scris ea.

UE este "deosebit de sensibilă"

Raportul a citat o estimare realizată în ianuarie de Consiliul European pentru Relaţii Externe, care sugerează că grupurile de dreapta dură ar putea ieşi cîştigători majoritari la alegerile europene din 2024. Se estimează că grupul parlamentar Identitate şi Democraţie (ID) îşi va creşte reprezentarea la 98 de locuri de la 59 şi va deveni a treia cea mai mare grupare politică din Parlamentul European.

Raportul ceh a constatat că Partidul Comunist Chinez s-a axat pe angajarea cu forţele de dreapta marginalizate anterior, într-un efort de a-şi extinde influenţa în elaborarea politicilor UE.

Alternativa pentru Germania (AfD), care anterior făcea parte din grupul ID din Parlamentul European, a trimis o delegaţie de rang înalt în China în iunie 2023, ca răspuns la o invitaţie oficială. Co-liderul AfD, Alice Weidel, vorbitoare fluentă în mandarină, a petrecut aproape o săptămână la Beijing şi Shanghai, însoţită de Peter Felser, purtătorul de cuvânt al AfD pentru politică externă, şi de Petr Bystron, candidat la alegerile europene.

Partidul german a ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele săptămâni, deoarece un consilier al unui membru al partidului său în Parlamentului European a fost arestat din cauza unor acuzaţii potrivit cărora acesta ar fi spionat pentru China.

Procurorii germani au acuzat un consilier al europarlamentarului Maximilian Krah că a transmis discuţiile şi deciziile din cadrul adunării către o agenţie de informaţii a Partidului Comunist Chinez. Asistentul ar lucra, de asemenea, pentru serviciile secrete ale regimului şi ar spiona disidenţii chinezi din Germania, au menţionat oficialii într-o declaraţie din 22 aprilie.

În urma acuzaţiilor de spionaj pentru China şi a comentariilor controversate ale lui Krah despre grupul paramilitar nazist SS (Schutzstaffel), Krah a anunţat, la 22 mai, că va înceta campania pentru alegerile europene şi că se va retrage de la conducerea AfD.

ID a exclus AfD din grup la 23 mai. AfD a trecut la „non-inscrits” sau membri neafiliaţi, ceea ce înseamnă că nu mai aparţin unuia dintre grupurile politice recunoscute în Parlament.

Raportul a constatat că nu doar politicienii de dreapta au fost curtaţi de Partidul Comunist Chinez.

Un exemplu evidenţiat în cercetare este angajamentul regulat al Partidului Comunist Chinez cu liderul formaţiunii germane de extremă stângă Die Linke. Acest partid este membru al grupului de coaliţie Stânga în Parlamentul European şi se preconizează că va câştiga locuri în alegerile din această săptămână.

Când Liu Jianchao, directorul Departamentului Internaţional al Partidului Comunist Chinez, a vizitat Germania în octombrie 2023, preşedintele Die Linke, Martin Schirdewan, a avut o întâlnire cu diplomatul chinez de rang înalt la Berlin.

Potrivit raportului, activitatea departamentului are ca scop „promovarea intereselor fundamentale de politică externă” ale Partidului Comunist Chinez, cum ar fi „izolarea internaţională a Taiwanului, respingerea criticilor internaţionale privind Tibetul şi Xinjiang şi promovarea revendicărilor teritoriale în Marea Chinei de Sud”, legitimând în acelaşi timp guvernarea partidului pe plan intern şi internaţional.

Potrivit site-ului web al Departamentului Internaţional, Schirdewan a transmis, de asemenea, felicitări Partidului Comunist Chinez cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţare, în iulie 2021.

„Parlamentul European pare a fi deosebit de susceptibil la riscurile de securitate”, se arată în raport.

Raportul concluzionează că, deşi se acordă o atenţie tot mai mare acestor probleme, „rezultatele alegerilor din iunie ar putea inaugura un cadru politic diferit, unul care ar putea să nu fie pregătit să abordeze provocările care decurg din interferenţa străină în procesele democratice sau să fie critic faţă de China”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor