China cere eliberarea imediata a capitanului vasului de pescuit retinut de Japonia
China a cerut, marti, ca Japonia sa elibereze imediat un capitan de vas retinut de guvernul de la Tokyo.
Vasul de pescuit chinez a fost retinut de Japonia dupa ce s-a ciocnit cu doua nave militare japoneze in ape disputate de ambele puteri.
Capitanul vasului chinez a fost pus in arest, incident care a declansat o racire diplomatica si numeroase acuzatii dure din partea Chinei. Beijingul a acuzat Japonia pentru amanarea in ultimul minut a unei vizite a vicepresedintelui chinez la Tokyo.
Tensiunile, care au crescut saptamana trecuta, au adus in prim plan problemele teritoriale nerezolvate din Marea Chinei de Est, care sunt axate pe controlul detinut de China asupra unui grup de insule, numit Diaoyu in China si Senkaku in Japonia. Grupul de insule este considerat bogat in petrol si gaze.
Purtatoarea de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Jiang Yu, a cerut Japoniei sa renunte la orice proceduri legale impotriva vasului de pescuit al carei capitan a fost implicat intr-o coliziune cu doua nave japoneze apartinand pazei de coasta.
Cei 14 membri ai echipajului au fost eliberati luni si s-au intors acasa cu un zbor charter spre orasul sudic Fuzhou.
Pozitia Chinei reflecta agresivitatea crescuta care a produs ingrijorare in regiune in ultimii ani.
"Este imperativ ca Japonia sa opreasca imediat actiunile asa-zis juridice si sa permita capitanului sa se intoarca in conditii de siguranta", a declarat Jiang la o conferinta de presa saptamanala.
Capitanul chinez, Zhan Qixiong, este inca retinut dupa ce un tribunal a aprobat prelungirea detentiei sale, vineri. Procurorii il pot retine pentru maxim 20 de zile, timp in care trebuie sa decida daca iau masuri legale.
China a reactionat deja puternic la confiscarea vasului de catre Japonia, numind actul "absurd, ilegal si invalid" — avertizand ca relatiile generale ar putea fi puse in pericol. De curand Beijingul a intarziat o vizita oficiala in Japonia.
"Responsabilitatea pentru anulare revine partii japoneze", a declarat Jiang atunci cand a fost intrebata despre calatoria planificata de Li Jianguo, vicepresedinte al tarii.
Secretarul sefului de cabinet japonez, Yoshito Sengoku, a descris decizia ca fiind "extrem de regretabila".
Ministrul japonez de externe Katsuya Okada a declarat ca este important ca ambele parti sa trateze incidentul cu calm.
"Din pacate, se pare ca exista o diferenta de opinie cu privire la faptele de baza — la coliziune", a spus el. "Capitanul a fost arestat pentru obstructie. Noi credem ca datoria navelor noastre a fost impiedicata de nava de pescuit chineza si vom construi un caz legal pe aceasta baza".
Saptamana trecuta, Beijingul a mai anulat alte negocieri referitoare la o disputa legata de gaze submarine dintr-o alta parte a Marii Chinei de Est.
Un articol publicat in ziarul oficial China Daily a cerut Japoniei sa isi ceara scuze si sa recompenseze pescarii chinezi.
"Este important ca Beijingul sa-si foloseasca toate canalele diplomatice pentru a pune presiune asupra Japoniei si sa trimita nave care sa asigure legea, daca este nevoie, pentru a proteja pescarii chinezi," a scris Jin Yongming, un expert juridic la Centrul Chinez de Cercetare si Dezvoltare Maritima, citat de Reuters.
China este cunoscuta pentru folosirea unor nave militare camuflate in nave de pescuit. Uneori acestea intra in apele teritoriale ale tarilor riverane Marii Chinei si raspund cu focuri de arma atunci cand sunt somate de nave militare.
Tensiunile teritoriale din Marea Chinei au fost aduse in atentia comunitatii internationale cu cateva saptamani in urma, la o intalnire ASEAN pe probleme de securitate.
Numeroase state din Asia-Pacific, sprijinite de SUA, au pus pe agenda intalnirii problema unor zone extrem de intinse din Marea Chinei de Sud si de Est, care sunt ocupate abuziv de China, desi apartin statelor riverane ca Vietnam, Malaezia, Japonia, Filipine, Brunei, etc. Gestul a starnit furia Beijingului, care a reusit sa tergiverseze discutiile pe aceasta tema de peste 15 ani.