"Chiar dacă ne-mpuşcaţi pe toţi, noi nu plecăm, noi nu murim!" - Timişoara şi-a ales imnul (Video)

Timişoara, oraşul în care s-a aprins acum 26 de ani scânteia Revoluţiei, are un imn, în memoria vremurilor când s-a murit pentru libertate.
Timişoara. Piaţa Operei. Catedrala (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.12.2015

Noul imn al Timişoarei este cunoscuta şi emoţionanta piesă „Timişoara”, compusă în decembrie 1989 de Ilie Stepan pe versurile lui Marian Odangiu, relatează România Liberă.

Piesa a devenit vineri, 18 decembrie, imnul oficial al oraşului de pe Bega, iar primăria va plăti numai costurile pentru producţia ei:

"Este o mare onoare pentru mine. Nu iau bani pentru această piesă de la Primăria Timişoara, în orice caz nu sub formă de drepturi de autor. (…) În 26 de ani, pentru piesa "Timişoara" nu am luat nici un ban de la Uniunea Compozitorilor, deşi s-a cântat de mii de ori. Nu am vrut eu acest lucru, pentru că este un cântec de suflet”, a declarat Ilie Stepan.

Compusă pe 27 decembrie 1989, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa "a luat fiinţă în 10-15 minute" afirma, în 2014, într-un interviu, Ilie Stepan.

"Este singura piesă la care nu aş putea să fac modificări. E perfectă în felul ei, ca simţire, ca feeling. L-am sunat pe Odangiu şi i-am cântat melodia prin telefon. Ne-am întâlnit pe 30 decembrie, el a făcut mici corecturi pe text şi totul a fost gata. A fost imprimată pe 8 ianuarie 1990”, relata autorul piesei.

Potrivit tion.ro, imnul Timişoarei va fi ascultat la toate evenimentele oficiale organizate de primărie. Înainte de aceasta, consilierii locali vor trebui să aprobe un regulament în care vor fi scrise momentele în care imnul va deveni obligatoriu, în principal la ceremonii.

Versurile noului imn al Timişoarei:

La şaisprezece decembrie, după calendare
Era preziua sfinţilor strămoşi
Care strigau din neuitare, să nu lăsăm urmaşilor
Povara să vadă, s-audă şi să tacă
La şaptesprezece decembrie, Duminica Mare
Cu ce durere ne-nvăţa să fim
Să fim şi toţi şi fiecare, să dăruim copiilor
Speranţa, vorbirea, privirea şi lumina

Timişoara, Timişoara, Timişoara

La Timişoara au coborât în stradă
Frica, deznădejdea şi speranţa
Speranţa cea din urmă – libertatea
Noi nu plecăm, noi vrem să fim
Nu suntem laşi, nu suntem hoţi
Chiar dacă ne-mpuşcaţi pe toţi

Noi nu plecăm, noi nu murim


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor