CFR a cerut daune uriaşe unui cioban căruia un tren i-a spulberat oile. Ce a decis instanţa?
CFR Călători a cerut în instanţă redeschiderea unei anchete în cazul avarierii unei locomotive care a lovit o turmă de oi, la Crăciunelu de Jos, în urmă cu patru ani. În urma impactului dintre locomotivă şi animale, oile au fost spulberate iar părţi din ele au fost împrăştiate pe o bună parte a căii ferate iar locomotiva a fost avariată.
Reprezentanţii CFR au susţinut că vinovat pentru producerea oribilului accident este ciobanul şi proprietarul turmei de oi. Cazul a fost închis de procurori, CFR a cerut redeschiderea dosarului penal. Drept urmare, un nou proces s-a desfăşurat pe rolul Judecătoriei Blaj, iar în data de 15 ianuarie 2025, o decizie a fost dată în acest caz, scrie Alba24.ro.
Accidentul feroviar a avut loc pe 15 noiembrie 2020, când un cioban se întorcea cu turma de oi de la adăpat, fiind nevoit să traverseze calea ferată la trecerea de la Dunăriţa.
Ajuns la trecerea de cale ferată, semnalele luminoase s-au activat, iar ciobanul a oprit turma, aşteptând să treacă trenul. Cu toate acestea, niciun tren nu a trecut, iar după ce semnalele s-au oprit, ciobanul a mânat oile pentru a traversa. În acel moment, semnalele acustice şi luminoase s-au reactivat, iar ciobanul a observat un tren care se apropia. Deşi a încercat să grăbească trecerea turmei, trenul a lovit partea din spate a acesteia. Trenul implicat era unul internaţional care circula pe ruta Viena-Bucureşti, conform sursei citate.
Impactul a provocat avarii vizibile plugului locomotivei trenului IR 347/2 şi urme de resturi de animale (lână, carne, sânge) pe o distanţă de aproximativ 200 de metri de-a lungul terasamentului şi pe roţile locomotivei, au notat magistraţii.
În timpul anchetei, ciobanul a oferit o declaraţie detaliată despre incident. În jurul orei 10:00, în timp ce se întorcea cu turma de 350 de oi, a observat semnalele luminoase în funcţiune, dar fără semnale acustice. A oprit maşina şi turma, a aşteptat aproximativ două minute, iar când semnalele s-au oprit, a mai aşteptat 15 secunde înainte de a mână oile să treacă. După ce a urcat în maşină şi a aşteptat ca turma să treacă, semnalele s-au reactivat brusc, iar în scurt timp a apărut trenul, care a lovit partea din spate a turmei.
CFR s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând iniţial despăgubiri de 54.836,79 lei, ulterior majorate la 58.089,89 lei, şi l-au considerat vinovat pe cioban. Totuşi, procurorii au stabilit că ciobanul a respectat semnalele luminoase şi acustice, neanticipând o a doua avertizare. Această situaţie de dublă avertizare a fost confirmată şi de poliţiştii prezenţi la faţa locului.
Ca urmare, dosarul a fost închis, ciobanul nefiind considerat responsabil pentru accident. Judecătoria Blaj a respins cererea de redeschidere a dosarului, considerând că decizia de închidere a fost justificată, întrucât ciobanul nu putea anticipa reactivarea semnalelor într-un timp atât de scurt.
Decizia Judecătoriei Blaj din 15 ianuarie 2025, prin care s-a respins cererea de redeschidere a urmării penale, a fost definitivă.