CF: Absorbţia fondurilor europene trebuie să devină un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului

Epoch Times România
22.08.2012

Consiliul Fiscal consideră că absorbţia fondurilor europene trebuie să devină un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului şi că, dată fiind absorbţia foarte slabă de până acum, sunt necesare măsuri mult mai hotărâte şi urgente de îmbunătăţire a capacităţii de absorbţie.

"Consiliul Fiscal consideră că acest deziderat este cu atât mai necesar, mai ales în actualul context european tensionat care creează constrângeri în finanţarea necesarului de investiţii al economiei. Absorbţia fondurilor europene devine astfel esenţială pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital. În aceste sens, Consiliul Fiscal reiterează recomandarea de stabilire de ţinte trimestriale de absorbţie efectivă de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care să fie monitorizate cu stricteţe şi care să permită corectarea rapidă a eventualelor deficienţe", se arată în opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetară pe anul 2012.

Absorbţia fondurilor europene se menţine foarte slabă, iar ţintele pentru sfârşitul anului au fost revizuite în scădere. Cu toate acestea, în opinia Consiliului Fiscal, în contextul blocării unor programe operaţionale, persistă riscuri majore în ceea ce priveşte atingerea noilor ţinte revizuite, cu posibile consecinţe asupra nivelului deficitului bugetar, în condiţiile continuării angajării unor cheltuieli pentru proiecte cu finanţare de la UE din resurse proprii până la primirea banilor de la Uniunea Europeană.

Consiliul Fiscal recomandă utilizarea cu prudenţă a resurselor proprii în cazul proiectelor finanţate preponderent din fonduri europene, având în vedere incertitudinile cu privire la momentul rambursării sumelor de către Uniunea Europeană.

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 3,07 miliarde lei faţă de programul iniţial, concomitent cu modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor