Cezar Preda: Hoţia de la Oltchim şi din orice altă companie trebuie demonstrată

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, i-a transmis marţi premierului Victor Ponta că ,,hoţiile” din orice companie, nu numai cele de la Oltchim, trebuie demonstrate, adăugând că responsabilitatea pentru privatizarea Combinatului o are actualul Executiv, nu guvernele PDL.
Conferinţă de presă cu tema privatizării OLTCHIM, susţinută de Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Remus Vulpescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.09.2012

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, i-a transmis marţi premierului Victor Ponta că ,,hoţiile” din orice companie, nu numai cele de la Oltchim, trebuie demonstrate, adăugând că responsabilitatea pentru privatizarea Combinatului o are actualul Executiv, nu guvernele PDL.

,,Am văzut astăzi (marţi n.r.), la prânz , o ieşire a primului-ministru plagiator domnul Ponta ca a unui regizor însoţit de doi sufleuri nereuşiţi să ne spună ce: filmul uzinelor Oltchim, filmul companiei Oltchim. În dispreţul celor trei mii de oameni care au probleme, domnul Ponta începe să strige: hoţii! Hoţiile, domnule ministru plagiator, trebuie demonstrate. Şi noi vrem să fie demonstrate toate hoţiile din orice companie a statului român, dar ele, repet, trebuie demonstrate”, a declarat Cezar Preda într-o conferinţă de presă, referinduse la declaraţiile premierului Victor Ponta, care a făcut o conferinţă de presă la MInisterul Economiei alături de ministrul Daniel Chiţoiu şi de Remus Vulpescu, şeful OPSPI.

Prim-vicepreşedintele PDL a spus că şeful Guvernului nu trebuie să acuze guvernele anterioare pentru privatizarea Oltchim. El a susţinut că singurul lucru adevărat din ce a spus marţi Victor Ponta legat de Oltchim este acela că privatizarea Oltchim este în responsabilitatea Guvernului.

,,În schimb, incompetenţa dumneavoastră nu mai trebuie demonstrată, ea se vede cu ochiul liber. Nu aţi reuşit în conferinţa de presă pe care aţi susţinut-o decât o frază adevărată. Restul, o minciună cap-coadă. Această frază suna în modul următor: . Restul sunt floricele de regizor”, a comentat democrat-liberalul.

Preda a menţionat că ,,acuzaţiile asupra unui fost ministru nu rezolvă problema celor trei mii de oameni”.

,,Modificarea caietului de sarcini făcută de primul-ministru şi de echipa sa nu rezolvă problema problema privatizării Oltchim şi n-a făcut altceva decât să aducă în faţa românilor un circ. Domnul Ponta consideră, încă, un succes circul dat românilor şi un succes pentru USL. Noi spunem că nu şi că Victor Ponta trebuie să se aplece, alături de echipa sa, în ghilimele, competentă, să rezolve probleme acestei ţări”, a spus Preda.

El a mai susţinut că Guvernul ar fi putut aloca banii pentru salvgardarea Oltchim încă din iulie. El a opinat că investitorii strategici nu au participat la licitaţie din cauza procedurii de privatizare.

,,Aş vrea să îi reamintesc domnului prim ministru plagiator câteva fraze pe care românii le urmăresc şi le analizează. Spune aşa . Ce legătură are privatizarea cu fondul de salvgardare? Nici una, numai în mintea domnului Ponta care habar nu are despre ce vorbeşte. Putea să acorde acest împrumut din luna iulie. În ceea ce priveşte lipsa investitorilor strategici, pentru orice cunoscător ea este justificată. Nici un investitor serios şi strategic nu vine pe o asemenea procedură de privatizare”, a completat prim vicepreşedintele PDL.

Domnule prim ministru, când preiei ţara o iei cu bune şi cu rele. Te angajezi în faţa cetăţenilor să faci treabă, nu să vii să faci circ la televizor cu nişte sufleuri nereuşiţi, gen Stan şi Bran veniţi acolo numai să fie de decor. Au responsabilităţi şi dumneavoastră aveţi cea mai mare responsabilitate. (Cezar Preda)

Cezar Preda a precizat că Victor Ponta trebuie să-şi asume răspunderea "ca un bărbat adevărat".

,,În încheiere aş vrea să vă spun că noi am crezut că, un prim ministru chiar dacă este plagiator notoriu şi mincinos la fel de notoriu, poate să fie bărbat şi să îşi asume ceva. Văd că nu îşi asumă nimic de patru luni. Iar PDL constată că modul de a guverna al primului ministru se bazează pe tot ce a însemnat greşeală în guvernele anterioare”, a susţinut democrat-liberalul.

În opinia democrat-liebralului, declaraţiile de marţi ale premierului Victor Ponta au însemnat "circ la televizor".

,,Domnule prim ministru, când preiei ţara o iei cu bune şi cu rele. Te angajezi în faţa cetăţenilor să faci treabă, nu să vii să faci circ la televizor cu nişte sufleuri nereuşiţi, gen Stan şi Bran veniţi acolo numai să fie de decor. Au responsabilităţi şi dumneavoastră aveţi cea mai mare responsabilitate”, a conchis Cezar Preda.

Premierul Victor Ponta a prezentat, marţi, la ministerul EcConomiei, o serie de date referitoare la datoriile acumulate de Oltchim, în perioada 2009 – 2011, remarcând că „în ultimii trei ani, combinatul a devenit dintr-o societate îndatorată într-o situaţie aproape fără ieşire”. El a susţinut că la 31 decembrie 2009, după un an în care ministru al economiei a fost Adriean Videanu, datoriile către furnizori erau de 11 milioane lei, către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de 7 milioane lei, către alţi creditori - 5,8 milioane lei, în timp ce 500 milioane de lei reprezentau credite aflate la scadenţă şi nerambursate. Un an mai târziu, la 31 decembrie 2010, datoriile către furnizori au ajuns la 73 milioane de lei, cele către bugetul de stat la 13 milioane de lei, iar creditele bancare nerambursate de 552 milioane de lei. La 31 decembrie 2011, când ministru al economiei era Ion Ariton (PDL), datoriile către furnizori sunt de 291 milioane de lei, iar datoriile către bugetul de stat de 37 milioane de lei.

„Datoriile Oltchim sunt în acest moment de 700 milioane de euro, iar datoria creşte cu 200.000 euro în fiecare zi”, a mai arătat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor