Cercetătorii au descoperit un virus care îi face pe oameni (mai) proşti

Creierul uman
Creierul uman (Shutterstock)

Cercetătorii au descoperit un virus care-i face pe oameni... mai proşti. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Nebraska şi Universitatea John Hopkins din Baltimore, virusul, provenit din alge, infectează creierul şi îi face pe oameni mai puţin inteligenţi.

"Afectează funcţiile cognitive şi conştientizarea spaţială.” susţin cercetătorii despre virus.

Chlorovirusul ATCV-1 provine din alge verzi care trăiesc în lacuri cu apă dulce, şi până nu demult, se credea că nu se transmite la om. Potrivit dailymail.co.uk, oamenii de ştiinţă au identificat virusul, în gâtul a 44% din pacienţii testaţi în cadrul unui mic studiu desfăşurat în Statele Unite, pe 92 de subiecţi.

Studiul, publicat în Proceedings of the Naţional Academy of Sciences, sugerează că ATCV-1 afectează genele din creier. Printre genele afectate se numără inclusiv cele care produc dopamina, un hormon vital care influenţează memoria, conştientizarea spaţială, emoţiile şi plăcerea.

Cei afectaţi de ATCV-1 au obţinut rezultate mai slabe la teste care măsoară viteza şi acurateţea procesării vizuale. De asemenea, pesoanele infectate cu virusul au obţinut şi rezultate mai slabe la testele care măsoară atenţia.

Virusul nu pare să fi afectat doar înotători sau pasionaţi ai sporturilor nautice, susceptibili să fi intrat în contact cu algele, ci, mai degrabă, corpul uman poartă de multă vreme virusul, atâta doar că doctorii nu l-au descoperit până acum.

Autorul studiului, profesorul Robert Yolken, de la Facultatea de Medicină Johns Hopkins susţine că în corpul uman trăiesc milioane de viruşi pe care de abia acum oamenii de ştiinţă încep să îi studieze.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.