Cercetaşii tradiţionali au sărbătorit 10 ani de educaţie prin aventură

Cercetaşii tradiţionali au sărbătorit 10 ani de educaţie
Loredana Diacu
16.05.2024

Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali (ACT-RO), în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, a organizat în data de 11 mai 2024 conferinţa “Contribuţia Casei Regale a României la dezvoltarea cercetăşiei”.

Evenimentul, desfăşurat în Sala Mare de Concerte a Castelului Peleş, a marcat aniversarea a 10 ani de Educaţie prin Aventură de către cercetaşii tradiţionali.

În cadrul conferinţei au fost trecute în revistă momentele de glorie, dar şi perioadele dramatice prin care a trecut cercetăşia acelor ani.

Regele Carol al II-lea, Principele Nicolae, Principesa Ileana sau Regele Mihai sunt figuri emblematice care au influenţat cercetăşia noastră între anii 1914-1937.

Alin Dimăncescu, preşedintele ACT-RO, a declarat în timpul prezentării evenimentului:

"De ce la Sinaia? Fiindcă aici au pornit la drum primele patrule de cercetaşi în 1913, cu fraţii Dimăncescu şi fraţii Berindei.

De ce Castelul Peleş? Fiindcă suntem la reşedinţa de vară a regilor României. Aici, în 1914 a fost prezentată cercetăşia către membrii Casei Regale.

De ce ACT-RO ca organizator la Castelul Peleş din Sinaia? Pentru că aniversăm 10 ani de la înfiinţare, facem Educaţie prin Aventură®, dar suntem şi păstrătorii valorilor tradiţionale în cercetăşia de astăzi."

Asociaţia Cercetaşii României (ACR) s-a înfiinţat în anul 1914, desfăşurându-şi activitatea până în anul 1937, perioadă în care s-a aflat sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.

După intrarea României în primul război mondial, 5.000 de cercetaşi au răspuns apelului Principelui Carol de “a-i înlocui pe cei plecaţi şi a-i ajuta pe cei rămaşi”, desfăşurând activităţi auxiliare în spatele frontului. Pentru a le recunoaşte meritele, în anul 1928 s-a înfiinţat Asociaţia Cercetaşii din Războiul 1916-1919.

Julie Bryceson (Marea Britanie) - vicepreşedinte al organizaţiei World Federation of Independent Scouts (WFIS) şi-a exprimat aprecierea faţă de calitatea activităţilor desfăşurate de cercetaşii tradiţionali şi a oferit organizatorilor o plachetă omagială de 10 ani.

Dan Dimăncescu, preşedinte de onoare al ACT-RO şi Consul onorific al României în Statele Unite ale Americii, a transmis un mesaj membrilor asociaţiei: “Ceea ce reprezentaţi cu toţii este continuitatea a ceva extrem de special, care în 1913 a constituit nucleul mişcării cercetăşeşti, şi anume conceptul de patriotism. Este simbolizat atât prin uniformele voastre cât şi de ceea ce învăţaţi şi de comportamentul vostru de zi cu zi, şi mă refer aici în special la ceea ce patriotismul reprezintă: datoria faţă de ţară, comunitate şi familie.”

La sfârşitul evenimentului, cercetaşii şi-au depus promisiunea în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe Terasa de Nord a Castelului Peleş.

Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali (ACT-RO) este o organizaţie cercetăşească care se raportează la valorile, principiile şi metoda primilor noştri cercetaşi.

Activităţile asociaţiei se desfăşoară cu precădere în aer liber şi natură, într-o formulă calitativă de educaţie non-formală, pentru a oferi:

- un cadru organizat pentru acţiuni pe toată durata anului;

- aventură, explorare şi joacă, ca pretext pentru deprinderea unor cunoştinţe complementare celor învăţate la şcoală;

- un mediu prietenos, fără discriminări;

- pregătire pentru situaţii reale / neprevăzute;

- stimularea iniţiativei şi a spiritului de echipă;

- acces la tabere şi expediţii în vacanţele şcolare;

- amintiri de neuitat şi prietenii pentru o viaţă.

Activităţile cercetaşilor tradiţionali se adresează:

- copiilor şi tinerilor - fiecare grupă de vârstă are o denumire specifică, un nivel de provocări şi o poveste la care se raportează, denumită cadru simbolic;

- părinţilor care înţeleg şi anticipează nevoia copiilor de a-şi completa cunoştiinţele printr-o soluţie calitativă de educaţie non-formală;

- voluntarilor adulţi care doresc să contribuie la formarea liderilor de mâine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor