Ceramica de Horezu intră sub „aripa” UNESCO

Ceramica de la Horezu va fi protejată ca patrimoniu imaterial al UNESCO, după ce organizaţia internaţională a acceptat dosarul înaintat în acest sens de autorităţile române, a anunţat, la Alba Iulia, ministrul Culturii, Mircea Diaconu.
Un olar face o strachină într-un atelier în Horerzu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
27.05.2012

Ceramica de la Horezu va fi protejată ca patrimoniu imaterial al UNESCO, după ce organizaţia internaţională a acceptat dosarul înaintat în acest sens de autorităţile române, a anunţat, la Alba Iulia, ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu a spus, într-o conferinţă de presă, că a semnat dosarul pentru protejarea ceramicii de la Horezu ca patrimoniu al UNESCO, iar documentaţia a fost trimisă la Paris. "Am obţinut acest mare succes pentru mine şi primul. Dosarul UNESCO pentru protecţia ceramicii de Horezu l-am semnat pe un bot de maşină. A plecat ieri dimineaţă cu curier diplomatic la Paris" a spus Diaconu.

Ministrul Culturii a afirmat că acceptarea dosarului pentru protejarea ceramicii de Horezu de către UNESCO este "un lucru fenomenal", precizând că a făcut lobby în acest sens încă din perioada cât a fost doar senator.

Întrebat cât vor dura procedurile până ceramica de Horezu va fi inclusă în lista de protecţie UNESCO, Diaconu a spus că nu ştie care va fi acest termen. "Nu ştiu cât durează procedurile (…) Dar simplul fapt că ţi-a primit dosarul - el intră în protecţie chiar dacă efectiv procedura mai durează poate un an", a susţinut Diaconu.

Din păcate, cu acelaşi prilej, Diaconu a anunţat şi că cetăţile dacice din Munţii Orăştiei riscă să piardă statutul de protecţie UNESCO, deoarece până acum nu s-a făcut nimic pentru protejarea acestor situri arheologice. El a adăugat că autorităţile care au atribuţiuni legate de aceste obiective şi Ministerul Culturii trebuie să acţioneze "cu foarte mare viteză". Mircea Diaconu a precizat că situl Sarmizegetusa este aproape în paragină şi "creşte pădurea peste el". Ministrul a anunţat că, în trei săptămâni, îşi propune să dea un răspuns final în ceea ce priveşte rezolvarea problemei cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi să adune la aceeaşi masă administraţia publică locală, Consiliul Judeţean, specialiştii şi Ministerul Culturii pentru a găsi o soluţie.

Programul de Guvernare depus la Parlament de Cabinetul Ponta are ca priorităţi protecţia şi conservarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi includerea ansamblului monumental Brâncuşi de la Târgu Jiu şi a ceramicii de Horezu în patrimoniul UNESCO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor