Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată total de la reţeaua electrică din cauza luptelor. E prima dată în istorie
alte articole

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată joi de la reţeaua naţională ucraineană, pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcţionare, a anunţat Energoatom, operatorul de energie nucleară al ţării.
Ultima linie electrică care leagă centrala de reţea a fost tăiată de două ori din cauza unor incendii izbucnite la gropile de cenuşă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere. Alte trei linii fuseseră deja scoase din funcţiune în luni de lupte.
"Acţiunile invadatorilor au cauzat deconectarea completă a centralei nucleare din Zaporojie de la reţeaua electrică - pentru prima dată în istoria centralei", a precizat compania într-o declaraţie.
Centrala nucleară are nevoie de energie electrică pentru a face să funcţioneze sistemele de răcire pentru reactoare şi pentru barele de combustibil uzat. În cazul în care toate conexiunile externe cad, aceasta trebuie să se bazeze pe generatoare alimentate cu motorină pentru energie. Dacă acestea se defectează, inginerii au la dispoziţie doar 90 de minute pentru a evita supraîncălzirea periculoasă.
În timpul întreruperii, centrala a continuat să se aprovizioneze cu energie electrică de la o singură linie de rezervă rămasă, care leagă centrala de centrala electrică convenţională din apropiere, a declarat Energoatom. Existau trei astfel de linii înainte de război, dar două au fost tăiate.
Miercuri, şeful Energoatom a declarat pentru The Guardian că inginerii ruşi au elaborat un proiect riscant pentru a deconecta permanent centrala de la reţeaua naţională şi a o conecta în schimb la reţeaua electrică rusă.
Planul este aparent menit să menţină alimentarea cu energie electrică a centralei dacă toate conexiunile cu Ucraina sunt întrerupte de lupte, aşa cum s-a întâmplat joi, a declarat Petro Kotin.
Ucraina şi liderii mondiali au avertizat Rusia să nu încerce să schimbe conexiunile de la centrală. De asemenea, i-au cerut acesteia să demilitarizeze zona, după ce vehicule militare au fost parcate în sălile turbinelor şi în alte zone sensibile ale centralei, ceea ce ar putea bloca accesul pompierilor.