Curtea Supremă: Cei patru judecători acuzaţi de corupţie rămân în arest
alte articole
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri că cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, care ar fi cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare de insolvenţă, vor rămâne în arest preventiv, respingând astfel contestaţiile acestora faţă de măsura preventivă.
Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi arestarea preventivă a judecătorilor Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru. Cei patru au atacat decizia la instanţa supremă, hotărârea acesteia fiind definitivă.
În cadrul declaraţiilor date la Curtea Supremă, unii dintre judecători au recunoscut că ar fi primit o parte din banii şi bunurile pe care susţin anchetatorii că le-au luat, însă au adăugat că acestea ar fi fost destinate unor rude ale lor. Aceştia au subliniat că banii şi bunurile în pricină nu le-ar fi influenţat deciziile pe care le-au luate în dosare.
Pe de cealaltă parte, procurorul prezent în sală a scos în evidenţă gravitatea şi complexitatea cazului, în contextul sinuciderii unei persoane, respectiv a lui George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Adamescu, şi a adăugat că probele strânse dovedesc fără dubii acuzaţiile aduse magistraţilor.
Judecătorii sunt acuzaţi că primeau sume de bani cuprinse între 10 şi 15.000 de lei pe lună sau că acceptau mită în bunuri precum carne, faină, cherestea sau haine pentru a pronunţa soluţii favorabile în diferite dosare.
„Cei patru judecători din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale”, precizează procurorii DNA.
Astfel, Mircea Moldovan este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, Ion Stanciu de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), iar Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru de luare de mită.
Surse judiciare au afirmat că dosarul judecătorilor a fost deschis după ce au fost făcute mai multe denunţuri, unul fiind formulat de un lichidator judiciar. Pe parcursul anchetei, au fost infiltraţi cinci investigatori sub acoperire, fiind făcute înregistrări ambientale care dovedesc acuzaţiile aduse celor patru judecători.