Cei opt 'băieţi de aur' din Biroul Politic al lui Putin

Ajuns pentru a treia oară la preşedinţia Rusiei, Vladimir Putin s-a înconjurat cu cei mai apropiaţi şi mai de încredere oameni ai săi. Aceştia ocupă posturi-cheie în economie, finanţe şi politică - un adevărat Biroul Politic, notează cotidianul italian Il ole 24 Ore, preluat de Inopressa.ru.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (YURI KADOBNOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.09.2012

Ajuns pentru a treia oară la preşedinţia Rusiei, Vladimir Putin s-a înconjurat cu cei mai apropiaţi şi mai de încredere oameni ai săi. Aceştia ocupă posturi-cheie în economie, finanţe şi politică - un adevărat Biroul Politic, notează cotidianul italian Il ole 24 Ore, preluat de Inopressa.ru.

În data de 24 septembrie anul trecut, în cadrul congresului partidului 'Rusia Unită', Vladimir Putin şi-a anunţat viitoarea revenire la preşedinţie. Astăzi, el este din nou la Kremlin, convins că totul va fi ca în timpul celor două mandate precedente.

Rusia, însă, a primit negativ aşa-zisa 'rocadă', când Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev au schimbat între ei funcţiile de premier şi preşedinte. În raportul publicat de cunoscutul grup de comunicare 'Mincenko Constulting', se spune că sistemul de guvernare al lui Putin a început să semene cu un Birou Politic sovietic. Aceasta este o verticală a puterii, în vârful căreia se afla o 'superelită' formată din 8 oameni, 'o chintesenţă a clanurilor şi grupurilor pe care se bazează Putin şi pentru care este un fel de arbitru'.

A trecut aproape un an de la acel congres, iar Putin a intrat în 'ape necunoscute': probabil, nu se aştepta deloc să descopere piedici în calea sa. În afară de aceasta, Putin pare să nu fie pregătit să riposteze acelei părţi a populaţiei ruse care s-a săturat să nu aibă putere de decizie în plan politic. În acest sens, sentinţa dată în cazul celor trei membre ale trupei rock Pusy Riot ar trebui să devină un exemplu pentru întreaga opoziţie: nu se doreşte niciun fel de dialog, Ţarul nu-şi poate permite să facă nicio concesie, el nu se poate arăta slab.

Astfel, în Rusia au 'intrat din nou în modă' instrumente de control şi intimidare: legile adoptate recent de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului), prevede sancţiuni drastice la adresa manifestanţilor, cenzurarea internetului, control asupra organizaţiilor ce primesc finanţare din străinătate. Clasa de mijloc din Rusia se îndepărtează din ce în ce mai mult de Putin şi se apropie tot mai tare de o viziune deschisă asupra lumii. Cota de popularitate a lui Putin continuă să fie una ridicată, preşedintele mai este încă popular, însă nu mai este atotputernic. 'Putin şi-a pierdut mandatul', nota în iulie analistul politic Kirill Rogov, aminteşte cotidianul italian.

Putin, însă, continuă să se comporte ca şi cum ar mai deţine un asemenea mandat, subliniază publicaţia italiană. El intenţionează să menţină sistemul politic, centralizat şi autoritar, construit încă în primii ani ai regimului său, aşa-zisa 'verticală a puterii'. Puterea şi bogăţiile ţării se află în mâinile oligarhiei, pe care unii analişti o numesc 'superelită'. Aceştia sunt oameni din trecutul lui Putin: din Sankt Petersburg, din serviciile secrete şi chiar din cluburile de judo unde acesta s-a antrenat. Aceşti opt oameni formează 'Biroul Politic-2', primul cerc, cel mai apropiat de Ţar. Bancheri, mediatori sau birocraţi deveniţi în mod brusc foarte puternici.

Aceşti oameni au avut atitudini extrem de negative faţă de iniţiativele lui Medvedev, faţă de pluralismul politic. Tocmai ei au organizat 'marea revenire' a lui Putin la Kremlin. Potrivit analistului Gleb Pavlovski, tocmai aceşti oameni, care îi datorează lui Putin posturile şi averile lor, l-au convins să-şi înainteze încă o dată candidatura în alegerile prezidenţiale.

Însă, care sunt planurile lui Putin cu privire la viitorul Rusiei? Mulţi suspectează că Vladimir Putin are un singur plan: să-şi păstreze puterea pentru sine şi pentru anturajul său. 'Putin se pare că nu ştie ce ar putea face cu clădirea pe care a construit-o', notează corespondentul The Economist la Moscova, Joshua Yaffa. Putin nu face decât să menţină această clădire în poziţie verticală. Cât timp îi va reuşi acest lucru depinde de capacitatea sa de a-şi adapta propria viziune privind conducerea statului la o Rusie deja transformată, subliniază cotidianul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor