CEDO: Se amână modificările pe legea proprietăţilor naţionalizate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea Guvernului de prelungire cu nouă luni a termenului în care legea proprietăţilor naţionalizate trebuie modificată, au declarat surse ministeriale. "Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate expiră la 12 iulie, dar Curtea a acceptat o prelungire cu nouă luni", au declarat sursele.
Preşedintele CEDO, Jean-Paul Costa. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
19.06.2012

Modificările la legea proprietăţilor naţionalizate vor fi amânate cu nouă luni, la solicitarea Guvernului, care a fost acceptată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), conform unor surse ministeriale.

Iniţial, CEDO impusese termenul de 12 iulie pentru modificarea legii privind proprietăţile naţionalizate, însă ulterior a acceptat decalarea acestuia cu nouă luni.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a precizat că termenul de modificare a legii proprietăţilor naţionalizate a fost astfel stabilit pentru începutul lunii aprilie 2013, iar noul Guvern va analiza variantele de modificare a legii, urmând să iniţieze în toamna acestui an o consultare publică.

"Comitetul interministerial care analizează variantele de modificare a legii va iniţia o consultare publică, cu toţi actorii implicaţi, pentru a identifica o soluţie care să răspundă exigenţelor CEDO. Acum este prematur un comentariu asupra soluţiilor de fond, trebuie o variantă care să asigure o justă depăgubire, dar şi soluţii realiste care să poată fi suportate de la bugetul de stat", a spus ministrul Justiţiei.

Guvernul anunţase anterior că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor