CEC a decis numărul şi distribuţia secţiilor de vot peste hotare. PAS: Hotărârea este lipsită de transparenţă şi imparţialitate

Dosarul Diaspora
Dosarul Diaspora (privesc.eu)

Comisia Electorală Centrală (CEC) a propus deschiderea a 139 de secţii în afara graniţelor Republicii Moldova pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie. Cele mai multe secţii vor fi deschise în Italia – 30. Urmează Federaţia Rusă cu 17 secţii, România – 13, SUA – 12, Franţa – 8, Marea Britanie – 7, Germania – 6, Spania – 5, Canada şi Irlanda – câte 4, Portugalia – 3, Ucraina şi Turcia – câte 2 secţii de votare.

În context, Partidul Acţiune şi Solidaritate susţine că CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile pentru deschiderea secţiilor de votare în Rusia. Pe de altă parte, deşi au existat solicitări şi argumentări corespunzătoare, CEC a refuzat deschiderea mai multor secţii de votare în alte state, cum ar fi, de exemplu, SUA, Canada, Israel, Portugalia şi altele.

Potrivit formaţiunii, în SUA şi Canada era imperativ necesară deschiderea mai multor secţii, datorită numărului mare de moldoveni care locuiesc acolo şi a distanţelor foarte mari pe care trebuie să le parcurgă pentru a vota.

Mai mult, în Israel vor fi deschise două secţii care se află una alături de alta şi nu va fi acoperit nordul şi sudul ţării deşi comunitatea numeroasă din Israel a adresat cereri către CEC pentru a fi deschise secţii la nord - Haifa, sud - Beer Sheva şi est – Ierusalim. „O situaţie similară a fost creată şi în Portugalia, unde nordul ţării a rămas neacoperit, fiindcă a fost lichidată secţia din Porto.”

La adoptarea hotărârii CEC nu a luat în considerare propunerile cetăţenilor din diaspora, opiniile societăţii civile şi al concurenţilor electorali, a subliniat PAS, precizând că nu există o claritate în ceea ce priveşte criteriile care au stat la baza hotărârii CEC, nu au fost organizate consultări publice şi nu au fost ascultate solicitările de transparenţă şi imparţialitate.

„În continuare, atât concurenţii electorali, cât şi societatea în ansamblu, trebuie să monitorizeze activitatea organului electoral central pentru a-l determina să organizeze alegeri libere şi corecte şi să nu admită ca voinţa oamenilor să fie denaturată”, a conchis formaţiunea politică.