RISE Moldova: Copii de politicieni şi studiile lor în străinătate achitate din banii lui Plahotniuc din off-shore

Alexandra Lupu ţine în mâini o diplomă identică cu cea emisă de Universitatea Maastricht (stânga). Mai multe exemple de certificate de studii eliberate de Maastricht (dreapta).
Alexandra Lupu ţine în mâini o diplomă identică cu cea emisă de Universitatea Maastricht (stânga). Mai multe exemple de certificate de studii eliberate de Maastricht (dreapta). (rise.md)

Fiica preşedintelui Curţii de Conturi, Marian Lupu, fost deputat al Partidului Democrat, se află printre acei copii de politicieni care şi-au făcut studiile în universităţi prestigioase din străinătate din bani achitaţi prin intermediul unei firme-căpuşă controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Acest lucru se vede dintr-o investigaţie RISE Moldova, potrivit căreia, aceeaşi companie, înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BVI), a transferat zeci de mii de euro în conturile unor celebrităţi care au concertat la Chişinău, în clubul de noapte al fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, care a fugit în SUA în vara anului 2019, imediat ce a pierdut puterea.

Reporterii RISE Moldova au specificat că în mai 2018, Marian Lupu a urcat pe contul său de Facebook câteva poze, iar în una din ele apare Alexandra îmbrăcată în robă, tocă şi ţine în mâini o diplomă de absolvent, emisă de Universitatea Maastricht din Olanda. „Taxa anuală pentru studiile de licenţă variază acolo între opt şi 32 de mii de euro”.

„Pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era preşedintele Partidului Democrat din Moldova, firma offshore Rowallan Overseas SA transferă Universităţii Maastricht 10.510 de euro. La destinaţia plăţii a indicat – „Student ID: I6092064, Alexandra LUPU”. Peste 14 zile, căpuşa mai virează în contul instituţiei olandeze încă 8.500 de euro, iar la rubrica detalii trece din nou numărul de identificare al studentei Alexandra Lupu. În total, sunt 19 mii de euro”, scriu cei de la RISE.

A doua zi de la publicarea investigaţiei, Marian Lupu a menţionat că „nici o persoană fizică sau juridică nu a finanţat studiile copiilor mei. Toate cheltuielile de studii au fost suportate de către noi, părinţii lor”, asta deşi acesta nu s-a prezentat niciodată ca om de afaceri ci a activat în sectorul public.

„Plahotniuc a avut drept de semnătură la Rowallan Overseas în perioada octombrie 2012 – iunie 2015”, se mai arată în investigaţia celor de la RISE, mai multe detalii putând fi citite aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe