Cea mai clară imagine a Micului Nor al lui Magellan surprinsă de astronomii australieni

O nouă imagine a Micului Nor al lui Magellan
O nouă imagine a Micului Nor al lui Magellan (N. PINGEL ET AL)

O imagine uimitoare capturată de oamenii de ştiinţă australieni arată unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai Căii Lactee, Micul Nor al lui Magellan (cunoscut şi ca NGC 292), cu noi detalii.

Autorul principal al studiului, Dr. Nickolas Pingel, spune că aceasta este cea mai clară imagine a hidrogenului emis de această galaxie satelit a Căii Lactee. "Claritatea acestei imagini este fără precedent", a declarat el.

"Putem vedea pentru prima dată toate structurile la scară mică. Acesta este un pas important în înţelegerea rolului pe care hidrogenul îl joacă în evoluţia galaxiilor. De exemplu, se pot observa găuri în interiorul gazului. Acest lucru ne arată că hidrogenul interacţionează cu supernovele", a explicat astronomul de la ANU (Australian National University) într-un comunicat.

Echipa a folosit radiotelescopul ASKAP al CSIRO şi un software de înaltă tehnologie pentru a capta şi procesa 100 de ore de date.

"Această imagine specifică a făcut parte dintr-un studiu pilot", a declarat Dr. Pingel care speră ca proiectul să fie dus un pas mai departe.

"Pe parcursul anului viitor vom colecta mai multe observaţii. În cele din urmă vom putea să le conectăm şi să facem un mozaic gigantic care va arăta cum se leagă această galaxie de vecinii săi apropiaţi."

Micul Nor al lui Magellan este o galaxie pitică cu un diametru de circa 7.000 de ani-lumină şi conţine mai multe sute de milioane de stele. Are o masă totală de aproximativ 7 miliarde de ori masa Soarelui nostru. Unii oameni de ştiinţă speculează că Micul Nor al lui Magellan a fost odată o galaxie spiralată care a fost influenţată de către Calea Lactee să devină oarecum neregulată. Acesta galaxie conţine o structură centrală în formă de bară.

Aflându-se la o distanţă de aproximativ 200.000 de ani-lumină, este unul dintre vecinii cei mai apropiaţi ai Galaxiei Noastre. Acesta este, de asemenea, unul dintre obiectele cele mai îndepărtate care pot fi observate cu ochiul liber.

Articole de referinţă:

Stunning close-up reveals secrets of Milky Way's neighbour;

GASKAP-HI Pilot Survey Science I: ASKAP Zoom Observations of HI Emission in the Small Magellanic Cloud

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură