Cea de-a treia reţea botnet ca mărime a fost închisă de cercetători

(Koichi Kamoshida / Getty Images)

O reţea imensă de tip botnet - o reţea mare de computere infectate şi controlate de un terţ, şi folosită, de obicei, pentru a distribui cantităţi mari de spam-uri şi malware - a fost închisă, experţii spunând că astfel se va reduce foarte mult cantitatea de spam-uri trimise.

Aşa-numita Grum botnet "a fost în cele din urmă eliminată" după trei zile de muncă, a scris Atif Mushtaq, care lucrează pentru compania de securitate FireEye, cu sediul în California, într-o postare pe un blog. "Toate serverele cunoscute de comandă şi control au fost eliminate, calculatoarele infectate rămânând necontrolate", a adăugat el.

Mushtaq a spus că eliminarea acestei reţele botnet a necesitat un efort comun din partea firmei lui, a companiei de urmărire a spam-ului, SpamHaus, şi a furnizorilor locali de servicii de internet.

Închiderea botnet-ului transmite un mesaj clar tuturor spammer-ilor, a menţionat el.

"Opriţi trimiterea de spam-uri. Nu avem nevoie de Viagra ieftină sau de Rolex-uri false. Faceţi altceva cu timpul vostru, lucraţi într-un metrou sau la McDonalds, sau vindeţi hotdog, dar nu ne mai trimiteţi spam-uri", a scris el.

Mushtaq a declarat la începutul acestei săptămâni că serverele de comandă şi de control din Olanda şi Panama au fost închise, înainte ca operaţiunea să vizeze şase noi servere din Ucraina.

"Ucraina era un paradis sigur pentru cei care controlau reţele de tip bot în trecut, iar închiderea oricăror servere de acolo nu a fost uşoară", a spus el. Dar începând de miercuri, aceste servere ucrainene au fost închise, şi asta a fost făcut chiar de principalul furnizor al serverelor, "la cererea noastră".

Peste 120.000 de computere infectate, cunoscute sub numele de zombi, trimiteau spam-uri în fiecare zi. După acţiunea recentă, doar circa 21.505 calculatoare mai sunt încă infectate. "Sper că odată cu expirarea şabloanelor de spam, şi restul de spam va dispărea", a adăugat el.

Potrivit New York Times, Grum botnet era cea de-a treia reţea ca mărime din lume, fiind responsabilă pentru 18 la sută din toate spam-ul trimise. Doar săptămâna trecută, Grum a trimis 35 la sută din spam-uri, a raportat site-ul Trustwave.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură