Creierul din spatele reţelei botnet din Rusia a fost închis

Joi, creatorul unei reţele un tip botnet a fost condamnat la patru ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de sabotarea a mai mult de 30 de milioane de calculatoare, se arată într-un raport.
Dirk Engling, purtător de cuvânt pentru CCC (Chaos Computer Club), prezintă un software care monitorizează viruşii de tip trojan, despre care se bănuieşte că ar fi făcuţi de autorităţile germane pentru a monitoriza traficul în birourile CCC's offices în Berlin, octombrie 2012 (Odd Andersen / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
25.05.2012

Joi, creatorul unei reţele un tip botnet a fost condamnat la patru ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de sabotarea a mai mult de 30 de milioane de calculatoare, se arată într-un raport.

Rusul Gheorghii Avanesov a fost judecat într-o instanţă armeană, după ce a fost arestat în anul 2010, potrivit AFP.

"Potrivit probelor prezentate instanţei de judecată, folosind o reţea botnet pe care a creat-o el însuşi, Avanesov a comis atacuri DDOS asupra site-urilor unor entităţi fizice şi juridice diferite şi asupra unor adrese IP şi a perturbat funcţionarea normală a acestor site-uri", a declarat pentru AFP Sonia Truzian, purtătoarea de cuvânt a biroului procurorului din Armenia.

Reţeaua sa botnet Bredolab şi-a început activitatea în 2009, Avanesov folosind atacuri automate şi de tip phishing pentru a o facilita.

Înainte de a fi fost închisă de autorităţi, botnet-ul Bredolab trimitea mai mult de 3.6 miliarde de e-mail-uri cu viruşi, pe zi. Reţeaua a fost folosită şi de alţi infractori cibernetici pentru a efectua atacuri asupra unor site-uri şi pentru a răspândi malware-uri anti-virus false.

Avanesov a primit 125.000 de dolari pe lună din închirierea accesului la botnet unor infractori.

Potrivit revistei Wired, se crede că Avanesov a mărturisit în faţa anchetatorilor armeni că el a creat reţeaua botnet, dar a negat că ar şti de folosirea ei în scopuri infracţionale. El a spus că a acordat altora acces la reţeaua sa botnet, fără a şti la ce o vor folosi.

Avanesov a fost arestat în 2010, după ce oficialii olandezi au preluat circa 143 de servere infectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor