Ce se va întâmpla cu timbrele, monedele, bancnotele şi paşapoartele britanice după moartea Reginei?
alte articole
După 70 de ani pe tron, Regina Elisabeta a II-a a devenit o parte intrinsecă a vieţii de zi cu zi a britanicilor, care sunt obişnuiţi să îi vadă portretul, profilul şi stema pe scrisori, în mărunţişuri şi pe cutiile de cereale - ce va fi diferit acum?
Toate schimbările
Toate cele 29 de miliarde de monede aflate în circulaţie în Regatul Unit au capul reginei pe ele, cel mai recent design datând din 2015, când a împlinit 88 de ani. A fost cel de-al cincilea portret de monedă creat în timpul domniei sale.
Potrivit unui material BBC, Monetăria Regală nu vrea să spună cum şi când va începe să emită monede cu capul regelui Carol al III-lea pe ele, dar probabil că monedele reginei vor rămâne în circulaţie mulţi ani, iar procesul de înlocuire a acestora va fi unul gradual.
Înainte ca toate monedele britanice să fie actualizate în vederea decimalizării în 1971, era destul de normal să găseşti mai mulţi monarhi pe mărunţişul din buzunarele britanicilor.
Sursa citată afirmă că, deşi nu ştim cum va arăta portretul pentru monedă al regelui, o monedă emisă în 2018 de Monetăria Regală pentru comemorarea celei de-a 70-a aniversări a regelui, ar oferi un indiciu. Şi un lucru care pare sigur este că va fi prezentat cu faţa în cealaltă parte - spre stânga. Tradiţia dictează că direcţia în care monarhul se confruntă pe monede trebuie să alterneze de la un monarh la următorul.
După ce vor fi aprobate de guvern, noile modele vor fi fabricate la Monetăria Regală din Llantrisant, în sudul Ţării Galilor.
Regina apare pe toate bancnotele Băncii Angliei începând din 1960 (bancnotele emise de băncile scoţiene şi nord-irlandeze nu o înfăţişează pe regină). În prezent, în circulaţie sunt aproximativ 4,5 miliarde de bancnote individuale ale Băncii Angliei, în valoare de aproximativ 80 de miliarde de lire sterline şi, ca şi în cazul monedelor, acestea vor fi eliminate treptat.
Toate bancnotele şi monedele vor rămâne mijloc legal de plată. Banca Angliei va anunţa din timp dacă acest lucru se va schimba.
Timbrele şi cutiile poştale
Începând cu 1967, toate timbrele emise de Royal Mail prezintă o siluetă în relief a profilului lateral al reginei Elisabeta a II-a.
Royal Mail va înceta acum să mai producă timbrele Regina Elisabeta a II-a - deşi acestea pot fi folosite în continuare pe scrisori şi colete - şi va începe procesul de creare a unor timbre noi.
Noul rege a mai apărut pe timbre şi anterior, dar Royal Mail nu vrea încă să spună cum vor arăta noile modele cu el.
Pe lângă faptul că monarhul apare pe timbre, Royal Mail pune cifrul regal pe multe cutii poştale.
Mai mult de 60% din cele 115.000 de cutii poştale din Marea Britanie poartă marca EIIR a reginei Elisabeta a II-a - E de la Elisabeta şi R de la Regina, care înseamnă regină. În Scoţia, acestea prezintă coroana scoţiană.
În afara Scoţiei, toate cutiile poştale noi vor avea acum cifrul regelui - dar, cum numărul de cutii noi instalate este destul de mic, ar putea trece ceva timp până când vor fi observate.
Sigiliul regal de aprobare
De la ketchup-ul de roşii, la pachetele de cereale şi până la parfumuri, există şanse să fie observată stema regală alături de cuvintele "By appointment to Her Majesty the Queen" pe unele dintre produsele alimentare sau alte articole din casele britanicilor. Acestea sunt produse cărora li s-a acordat un Royal Warrant, ceea ce înseamnă că firma care le fabrică aprovizionează Casa Regală în mod regulat.
De aproximativ un secol, monarhul, consoarta şi moştenitorul lor au emis fiecare propriul Royal Warrant - devenind astfel concedenţi - şi în prezent există aproximativ 900 de Royal Warrant-uri deţinute de 800 de companii.
Când un concedent moare, toate mandatele regale pe care le-a emis devin nule, iar compania are la dispoziţie doi ani pentru a nu mai folosi însemnele regale. (În mod excepţional, mandatele emise de regina mamă au rămas valabile timp de cinci ani după moartea acesteia).
Mandatele pe care Charles le-a emis în calitate de Prinţ de Wales vor continua şi acum că este rege, deoarece acestea însoţesc gospodăria, nu titlul.
Se aşteaptă ca noul rege să îi acorde acum fiului şi moştenitorului său, Prinţul William, posibilitatea de a emite propriile mandate.
Paşapoartele sunt încă valabile
Dar nu doar banii, ştampilele şi mandatele trebuie actualizate.
Toate paşapoartele britanice sunt emise în numele Majestăţii Sale şi sunt în continuare valabile pentru călătorii, dar pentru noile paşapoarte, menţiunea de pe interiorul copertei din faţă va fi actualizată în „His Majesty”.
Forţele de poliţie din Anglia şi Ţara Galilor vor trebui să schimbe cifrul regal al Reginei Elisabeta a II-a din centrul plăcuţelor de înmatriculare ale caschetelor lor. Avocaţii care au fost numiţi de monarh ca fiind consilieri ai reginei vor fi numiţi, cu efect imediat, consilieri ai regelui.
Şi, în cele din urmă, imnul naţional va avea versurile schimbate din "God Save the Queen". După ce Charles va fi proclamat oficial rege în cadrul unei ceremonii oficiale, va fi făcut un anunţ public de la balconul Palatului St James, care va include apelul: "God Save the King".
Imnul naţional va fi apoi interpretat cu aceste cuvinte, ce vor fi rostite pentru prima dată din 1952 încoace.