Ce se află în spatele deciziei de blocare a construirii mini-reactoarelor de la Doiceşti

Demolarea unui turn al fostei termocentrale Doiceşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
27.05.2024

Ministerul Energiei a aflat că asocierea public-privată RoPower a cerut de la Nuclearelectrica un împrumut de 250 de milioane de euro, pe care aceasta a refuzat să-l ofere, au declarat surse din minister pentru HotNews.ro. RoPower Nuclear SA este deţinută în cote egale de Nuclearelectrica SA şi de firma privată Nova Power & Gas.

Potrivit surselor, chiar direcţia financiară de la Nuclearelectrica a refuzat să aprobe împrumutul şi, la sfârşitul lunii martie, Dan Niculaie Faranga şi-a dat demisia din funcţia de director financiar al companiei Nuclearelectrica.

În 17 aprilie, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar, a blocat proiectul firmei NuScale din SUA de construire a unor mini-reactoare nucleare (SMR) la Doiceşti. Nici Nuclearelectrica şi nici Ministerul Energiei, acţionarul principal al Nuclearelectrica, nu au explicat oficial decizia, relatează HotNews.ro.

Conform site-ului citat, în şedinţa AGA din 17 aprilie, Ministerul Energiei nu a dorit să voteze punctele de pe ordinea de zi, toate având legătură cu proiectul NuScale. Unul dintre puncte era continuarea proiectului în baza unui studiu de prefezabilitate, dar cu informaţii confidenţiale legate de costuri. Un alt punct era legat de acordarea unui împrumut de până la 243 milioane dolari companiei de proiect RoPower.

“Acest împrumut ridică mari semne de întrebare, fiind motivul principal pentru care Ministerul Energiei nu a mai dorit să voteze punctele de pe ordinea de zi”, a explicat o sursă din Ministerul Energiei, pentru HotNews.ro.

Reamintim că, la începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la Agenţia pentru Comerţ a SUA (USTDA), pentru identificarea şi evaluarea potenţialelor amplasamente pentru reactoarele modulare mici. În 2022 a fost selectat amplasamentul fostei centrale termice de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, deţinut de Nova Power.

Pe 27 iunie 2022, preşedintele american Joe Biden anunţa alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie şi proiectare pentru proiectul SMR din România. Pe 27 septembrie 2022, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat asocierea public-privată RoPower Nuclear SA. Această asociere urma să deruleze proiectul cu cei de la NuScale.

Pe 4 ianuarie 2023, NuScale Power, LLC (NuScale) şi RoPower au semnat contractul pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), faza 1. Practic, e vorba despre un studiu de prefezabilitate pentru estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului.

În 2024, a fost încheiat un act adiţional la contractul de împrumut din 2023, prin care s-a aprobat majorarea plafonului de finanţare până la suma de 22 milioane dolari. Soldul împrumutului la 31 martie 2024 era în valoare de 15 milioane euro (74.986.398 lei). Pe 17 aprilie 2024, acţionarii Nuclearelectrica urmau să voteze creşterea valorii împrumutului la 243 milioane dolari, practic de peste zece ori mai mult, însă Ministerul Energiei a blocat acest punct.

Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor