CE: Rezultatele pozitive ale ANI, în creştere; efectul investigaţiilor - limitat

Epoch Times România
08.02.2012

Numărul rezultatelor pozitive obţinute de ANI a crescut în ultimele luni, dar efectul investigaţiilor Agenţiei Naţionale de Integritate este "limitat de întârzierile şi de lipsa de consecvenţă constatate în modul în care se dă curs, fie pe cale administrativă, fie judiciară" acestor investigaţii.

"De la ultimul raport al Comisiei, bugetul Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) a fost majorat semnificativ şi instituţia a atras fonduri UE importante, menite să asigure îmbunătăţirea sistemelor şi procedurilor sale de informaţii. ANI a încheiat o serie de acorduri de cooperare cu alte instituţii şi a realizat o primă evaluare specifică a riscurilor, precum şi verificări pe scară largă cu privire la conflictele de interese din domeniul achiziţiilor publice, la nivel local şi regional", se arată în raportul interimar al Comisiei Europene privind aplicarea MCV, publicat miercuri.

Raportul remarcă cele 18 cazuri de averi potenţial nejustificate, depistate de ANI din 2010 şi până în prezent, dar şi faptul cu modul de urmărire judiciară a acestor cazuri nu a fost "pe de-a-ntregul pozitiv".

"Numărul rezultatelor pozitive obţinute de ANI a crescut în ultimele luni. Conform noului său temei juridic, din 2010 până în prezent, ANI a depistat 18 cazuri de averi potenţial nejustificate, în valoare totală de 5,7 milioane de euro, 23 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă şi 118 cazuri de incompatibilităţi. Modul în care s-a asigurat urmărirea judiciară şi administrativă a acestor cazuri nu a fost pe de-a-ntregul pozitiv. În două prime cazuri prezentate de ANI în temeiul legislaţiei anterioare, hotărârile definitive ale Înaltei Curţi au confirmat existenţa unor averi nejustificate şi a dispus confiscarea lor. Ca urmare a constatării unor incompatibilităţi în temeiul legislaţiei anterioare, o persoană care ocupa o funcţie publică a fost demisă, au fost aplicate sancţiuni în alte două cazuri, iar şase alte persoane aflate în funcţii publice au demisionat", se arată în document.

Comisia Europeană subliniază diversele impedimente apărute în calea funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate, precum apariţia comisiilor de cercetare a averilor sau întârzierile cu care se dă curs invesntigaţiilor ANI.

"O mulţime de alte procese, în special legate de conflicte de interese, se află încă pe rolul autorităţilor judiciare. Întregul proces a fost complicat prin instituirea comisiilor de cercetare a averilor, create în august 2010 ca organisme intermediare între ANI şi instanţe. Sunt în curs de elaborare orientări comune sau reguli de procedură destinate să îmbunătăţească eficacitatea procedurilor şi să uniformizeze practica judiciară. În ultimele luni s-au derulat o serie de seminarii de formare pentru a încuraja cele mai bune practici. Instanţele vor trebui totuşi să se pronunţe, într-un caz care va constitui o premieră în acest sens, dacă ANI are competenţa de a ataca cu recurs hotărârile de respingere a cazurilor pronunţate de comisii.

Efectul disuasiv potenţial al investigaţiilor ANI este limitat de întârzierile şi de lipsa de consecvenţă constatate în modului în care se dă curs, fie pe cale administrativă, fie judiciară, investigaţiilor ANI", consideră CE.

Nu sunt trecute cu vederea nici tentativele de a limita independenţa juridică şi instituţională a ANI.

"Tentativele de a ridica semne de întrebare cu privire la independenţa juridică şi instituţională a ANI au abătut, de asemenea, atenţia de la eforturile de consolidare a rezultatelor pozitive obţinute de ANI. Faptul că urmează să fie numit un nou preşedinte al ANI reprezintă o oportunitate de a sublinia stabilitatea instituţională şi integritatea ANI", se menţionează în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor