CE propune norme noi pentru protecţia angajaţilor detaşaţi temporar în străinătate

Comisia Europeană a propus noi norme pentru extinderea protecţiei pentru muncitorii detaşaţi temporar în străinătate, vizaţi adesea de numeroase abuzuri.
Epoch Times România
21.03.2012

Comisia Europeană a propus noi norme pentru extinderea protecţiei pentru muncitorii detaşaţi temporar în străinătate, vizaţi adesea de numeroase abuzuri.

"Pentru abordarea aspectelor abuzive specifice, în care lucrătorii nu se bucură de deplinătatea drepturilor lor în ceea ce priveşte, de exemplu, salariul sau concediile, mai ales în sectorul construcţiilor, Comisia a prezentat, în cadrul unei directive privind respectarea drepturilor, propuneri concrete şi practice de intensificare a monitorizării şi de consolidare a respectării normelor existente, precum şi de îmbunătăţire a modului în care acestea se aplică în practică. Aceasta va asigura condiţii de egalitate între întreprinderile implicate, excluzându-le pe cele care nu respectă regulile", dă asigurări CE într-un comunicat.

Propunerea de directivă privind respectarea drepturilor are drept obiectiv îmbunătăţirea aplicării în practică a directivei din 1996 privind detaşarea lucrătorilor, fără a-i schimba dispoziţiile, a explicat Comisia. Astfel, directiva privind respectarea drepturilor ar stabili standarde mai ambiţioase pentru informarea lucrătorilor şi a întreprinderilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor, ar stabili norme clare privind cooperarea între autorităţile naţionale responsabile pentru detaşare, ar furniza elemente pentru îmbunătăţirea implementării şi monitorizării noţiunii de detaşare pentru a evita înmulţirea întreprinderilor "cutii poştale" care utilizează detaşarea ca o modalitate de eludare a normelor de angajare, ar defini sfera de aplicare a supravegherii şi responsabilităţile autorităţilor naţionale relevante şi ar îmbunătăţi respectarea drepturilor lucrătorilor, inclusiv introducerea răspunderii individuale şi în solidar pentru sectorul construcţiilor pentru salariile lucrătorilor detaşaţi, precum şi pentru instrumentarea plângerilor.

Propunerea răspunde preocupărilor cu privire la prevalenţa libertăţilor economice asupra dreptului la grevă pe piaţa unică, subliniind că nu există nicio supremaţie între dreptul la acţiune colectivă şi libertatea prestării de servicii. De asemenea, acesta stabileşte un nou mecanism de alertă pentru conflicte industriale cu implicaţii grave în situaţii transfrontaliere. Regulamentul nu afectează în niciun fel legislaţia naţională privind dreptul la grevă şi nici nu va crea obstacole în calea dreptului la grevă, a dat asigurări Comisia.

"Am promis Parlamentului European în 2009 că vom clarifica exercitarea drepturilor sociale pentru detaşarea lucrătorilor. Libera prestare a serviciilor în cadrul pieţei interne reprezintă o oportunitate majoră de creştere. Dar, normele trebuie să se aplice tuturor în mod egal. Aceasta nu se întâmplă întotdeauna pentru lucrătorii detaşaţi într-un alt stat membru. Astăzi, Comisia Europeană acţionează concret pentru eliminarea abuzurilor inacceptabile. Vrem să ne asigurăm că lucrătorii detaşaţi se bucură pe deplin de drepturile lor sociale în întreaga Europă.", a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Comentând importanţa propunerilor atât pentru lucrători, cât şi pentru întreprinderi, comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a subliniat: "Detaşarea temporară a angajaţilor ar trebui să reprezinte o situaţie win-win pentru pieţele forţei de muncă din UE şi pentru întreprinderi, dar nu poate fi utilizată ca modalitate de ocolire a standardelor sociale minime".

În fiecare an, aproximativ un milion de angajaţi sunt detaşaţi de către angajatorii lor peste graniţele interne ale Uniunii Europene pentru a presta servicii (0,4% din forţa de muncă a UE). Cele mai importante ţări "expeditoare" sunt Polonia, Germania, Franţa, Luxembourg, Belgia şi Portugalia.

Aceşti angajaţi joacă un rol important în eliminarea deficitului de forţă de muncă şi de competenţe în diverse sectoare şi regiuni, precum construcţiile, agricultura şi transporturile. Detaşarea joacă, de asemenea, un rol important în prestarea de servicii specializate, de înaltă calificare, cum este tehnologia informaţiei.

Piaţa unică a UE oferă întreprinderilor libertatea de a presta servicii în alte state membre, inclusiv posibilitatea de a detaşa cu titlu temporar lucrători în alte state membre, pentru realizarea unor proiecte specifice. Aceasta permite întreprinderilor să îşi ofere serviciile specializate pe întreaga piaţă unică a UE, contribuind la o mai mare eficienţă şi la creşterea economică, explică CE.

Lucrătorii detaşaţi nu intră pe piaţa forţei de muncă din ţara gazdă pentru că rămân angajaţi ai propriei întreprinderi din statul membru expeditor.

Pentru a facilita detaşarea lucrătorilor şi pentru a asigura o concurenţă corectă, precum şi pentru a garanta un nivel corespunzător de protecţie pentru lucrătorii detaşaţi, directiva din 1996 defineşte un nucleu de condiţii de muncă pe care prestatorul de servicii trebuie să le respecte pe durata detaşării în statul membru gazdă. Acesta include nivelurile minime de remuneraţie aplicabile, concedii, număr maxim de ore de lucru şi perioade minime de odihnă, precum şi condiţii de sănătate şi siguranţă la locul de muncă.

În practică, aceste condiţii fundamentale de angajare sunt adesea aplicate incorect sau nu se controlează aplicarea lor în statul membru gazdă. Întreprinderi care se stabilesc în străinătate în mod artificial pot abuza de detaşare numai pentru a beneficia de un nivel mai scăzut de protecţie a muncii sau de contribuţii reduse la asigurările sociale. Lucrătorii detaşaţi sunt adesea mai vulnerabili, dată fiind situaţia lor de străini. Noua propunere ar introduce dispoziţii mai eficiente pentru a asigura aplicarea efectivă pe teren a directivei din 1996 privind detaşarea lucrătorilor, potrivit CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor