CE a renunţat la şase proceduri de infringement împotriva României, dar a lansat alte două avize motivate
CE a renunţat luni la şase proceduri de infringement împotriva României, dar a lansat alte două avize motivate, unul legat de netranspunerea directivelor privind energia electrică şi gazele, altul privind neinformarea cu privire la transpunerea integrală a directivei privind etichetarea energetică.
Comisia Europeană a trimis luni aviz motivat (infringement) României legat de netranspunerea directivelor privind energia electrică şi gazele din cel de-al treilea pachet legislativ în domeniul energiei, urmând ca, după o perioadă de două luni, CE să trimită cauza la Curtea de Justiţie a UE.
"Directivele privind energia electrică şi gazele din cel de-al treilea pachet legislativ în domeniul energiei trebuiau transpuse de către statele membre până la 3 martie 2011. Până în prezent, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Ţările de Jos, România şi Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea măsurilor de transpunere a celor două directive, iar Estonia nu a informat Comisia referitor la directiva privind gazele naturale", se arată într-un comunicat al CE.
Cel de-al doilea aviz motivat priveşte Directiva privind etichetarea energetică.
Directiva privind etichetarea energetică deţine un rol important în promovarea eficienţei energetice şi în sensibilizarea consumatorilor cu privire la acest aspect. Oferindu-le informaţii comparative privind consumul de energie al produselor pe care le cumpără, eticheta energetică ajută consumatorii să ia decizii mai bune care duc la reducerea costurilor şi a energiei consumate. În plus, încurajează producătorii să dezvolte produse cu eficienţă energetică ridicată. Mai mult, definirea unor praguri comune la nivelul UE în materie de eficienţă energetică oferă statelor membre un cadru clar în ceea ce priveşte cerinţele de achiziţionare.
Legislaţia UE urmăreşte acordarea acestor posibilităţi în toate ţările. În pofida scrisorilor de punere în întârziere trimise la 18 iulie 2011, Cipru, România şi Italia nu au informat Comisia cu privire la transpunerea integrală a directivei în legislaţiile lor naţionale.
Prin urmare, Comisia a decis astăzi să adreseze avize motivate statelor membre respective. În cazul în care acestea nu se conformează în termen de două luni obligaţiilor care le revin conform legii, Comisia poate deferi cazurile Curţii de Justiţie, se arată într-un comunicat al CE.
"Cauzele privind energia sunt mai vechi şi, după adoptarea măsurilor la nivel naţional, vom transmite un răspuns argumentat Comisiei Europene", a declarat pentru NewsIn agentul guvernamental al României la Curtea Europeană de Justiţie, Horaţiu Radu.
Pe de altă parte, Executivul european a decis luni să renunţe la şase proceduri de infringement împotriva României.
"În aceeaşi şedinţă, Comisia a hotărât clasarea a şase cauze mai vechi privind problematica deşeurilor, a dreptului de rezidenţă, a comunicaţiilor electronice, a achiziţiilor publice, a transporturilor maritime şi a echipamentelor sub presiune", a precizat Horaţiu Radu.