CCR merge pe mâna lui Cîţu: Decizia pe moţiunea de cenzură, amânată până după Congresul PNL

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Curtea Constituţională a decis, joi, ca sesizarea privind moţiunea de cenzură, în care se reclamă un conflict între Guvern şi Parlament, să fie judecată în data de 28 septembrie, respectiv la trei zile după Congresul liberalilor la care va fi ales noul preşedinte al partidului.

Cu alte cuvinte, planul echipei Cîţu, la care au contribuit şi cei de la PSD şi UDMR, a dat roade.

Faptul că CCR nu s-a grăbit să judece sesizarea îl ajută pe Florin Cîţu, care avea nevoie să atace poziţia de şef al liberalilor de la înălţimea funcţiei de premier, adică omul care împarte banii ţării.

Amânarea dispusă de CCR blochează practic dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS şi AUR înainte de Congresul PNL.

Reamintim că Guvernul a solicitat CCR să constate existenţa unei situaţii juridice conflictuale de rang constituţional născută prin încălcarea de către Parlament a dispoziţiilor privind modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv nerespectarea condiţiei numărului minim de parlamentari necesar dar şi încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură a fost iniţiată şi depusă – aceasta fiind comunicată Executivului ulterior datei depunerii.

"Prin raportare la situaţia de fapt solicităm Curţii Constituţionale să constate existenţa unei situaţii juridice conflictuale de rang constituţional care s-a născut din încălcarea de către Parlament a dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură (nerespectarea condiţiei numărului minim de parlamentari necesar pentru a iniţia o moţiune şi lipsa verificării condiţiilor de validitate necesare pentru iniţierea moţiunii), respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată Guvernului ulterior datei depunerii.

Considerăm că depăşirea prezentului conflict juridic de natură constituţională poate fi realizată numai prin sancţionarea de către Curtea Constituţională a Parlamentului, care şi-a realizat în mod abuziv competenţa prevăzută la art.113 alin. 2 din Constituţie. În consecinţă, solicităm Curţii Constituţionale să constate că nerespectarea prevederilor art. 113 alin. 2 din Constituţie atât sub aspectul condiţiilor de validitate pentru iniţierea moţiunii de cenzură, cât şi sub cel al obligaţiei comunicării acesteia către Guvern la data depunerii, împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapa dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depusă în data de 3 septembrie a.c. şi comunicată Guvernului în data de 7 septembrie a.c.” , se arată în punctul de vedere transmis de către Executiv Curţii Constituţionale.