UPDATE. CCR contrazice informaţiile date iniţial pe surse: Majorarea pensiilor cu 40%, neconstituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale
Judecătorii Curţii Constituţionale (Screenshot)

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd şi creşterea punctului de pensie cu 40%. Astfel, majorarea promovată de PSD a fost declarată neconstituţională.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

În sesizarea sa, Executivul susţinea că Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice şi nu a "identificat sursele clare de finanţare" a majorărilor propuse.

Într-un comunicat de presă emis de CCR se arată că, în motivarea soluţiei de admitere, Curtea a reţinut, în esenţă, următoarele:

- art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie.

Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Aşadar, viciul de neconstituţionalitate constatat de Curte priveşte exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, şi nu ordonanţa. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.135/2020.

Potrivit Digi24, Curtea stabileşte că Guvernul a avut dreptate, iar modificarea făcută de PSD este neconstituţională. Mai mult, explică faptul că eliminarea din Ordonanţa dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ, pentru că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au eliminat articolele din OUG.

Ce înseamnă asta? Legea prin care PSD a încercat să impună Guvernului majorarea cu 40% a pensiilor este neconstituţională şi se întoarce la Parlament pentru a fi modificată. În acest moment este în vigoare Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvernul Orban care prevede majorarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie 2020. PSD, fără majoritate parlamentară nu mai poate impune în Parlament majorarea cu 40%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne