CCM a suspendat pachetul de legi „anti-covid” asumat de Guvern. Premierul Chicu, nemulţumit

Premierul RM susţine că deputaţii care au contestat legea la CCM sunt iresponsabili. Dinu Plîngău afirma că a contestat doar trei prevederi ale legii asumate de Guvern care urmau să îmbogăţească unele grupuri de interese.
Curtea Constituţională a Moldovei
Curtea Constituţională a Moldovei (moldova-suverană.md)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a dispus joi, 9 aprilie, suspendarea modificărilor unui set de legi din 1 aprilie asumate de către Guvern privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă.

Potrivit hotărârii CCM, „în vederea evitării prejudiciilor şi consecinţelor negative iminente pentru ordinea constituţională”, Curtea a suspendat acţiunea întregii legi deşi deputaţii blocului ACUM au solicitat doar suspendarea prevederilor contestate.

În cadrul unui briefing de presă, prim-ministrul Ion Chicu a acuzat deputaţii care au depus sesizarea la CCM de „iresponsabilitate şi populism”, întrucât Guvernul nu va putea pune în aplicare prevederile ce ţin de ajutorul de şomaj de 2775 de lei, venitul lunar minim garantat, majorat de la 1107, la 1300 de lei etc.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău care a depus una din sesizări la CCM scrie pe contul său de socializare că Ion Chicu „este un mincinos” care după pandemie nu doar că trebuie demis, dar şi tras la răspundere pentru toate deciziile pe care le-a luat în ultima perioadă, pentru achiziţiile netransparente şi cu tentă frauduloasă, ura care o seamănă în societate, minciunile grosolane şi deciziile asumate în interesul unor grupuri mici de şmecheri din anturajul guvernării.

Acesta menţionează că a contestat doar trei prevederi care aveau drept scop îmbogăţirea unor grupuri de interese printre care se numără şi nişte deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova, adoptate prin asumarea de Guvern, Curtea Constituţională şi-a lărgit atribuţiile şi a suspendat aplicarea întregului pachet de legi până la examinarea în fond a cauzei care va avea loc luni, 13 aprilie. „Consider declaraţiile prim-ministrului Chicu absolut iresponsabile, mincinoase şi care în plină criză pandemică instigă societatea la ură.”

Expertul de la Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă a constatat anterior că „ţigaretnicii, Duty Free-urile, jocurile de noroc, exploatatorii de resurse naturale au devenit principalii beneficiari ai "pachetului de măsuri anti-covid-19” asumat de către Guvernul de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe