PAS despre asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu: Au introdus zeci de măsuri care nu au nicio legătură cu combaterea virusului Wuhan

Maia Sandu şi membri al PAS
Maia Sandu şi membri al PAS (unpaspentru.md)
Maria Maevschi
03.04.2020

Fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate susţine că, în plină criză pandemică, sub paravanul unei legi denumite frumos „privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă”, Guvernul a introdus zeci de măsuri care nu au nicio legătura cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează grav interesului public.

În acest context, deputatul Igor Grosu a enumerat câteva exemple:

  • au reintrodus o prevedere care permite revenirea la schema de comercializare prin duty-free la intrare în ţară, schemă eliminată de Guvernul Sandu în iunie 2019. Această decizie va costa bugetul de stat miliarde de lei;
  • Guvernul a amânat tocmai cu un an interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile;
  • scheme cu zăcămintele naturale – au introdus prevederi care reduc majoritatea taxelor pentru exploatarea zăcămintelor naturale, lucru care este dăunător atât pentru mediu, cât şi pentru bugetul statului.”

Fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavriliţa, a menţionat măsurile urgente care trebuie adoptate pentru a preveni concedierea în masă a angajaţilor.

„Subvenţionarea, propusă de noi, în proporţie de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie, ar asigura ca, pe de o parte, agenţii economici să îşi poată menţine angajaţii, iar pe de altă parte, angajaţii vor avea o sursă de venit care să le permită să treacă de perioada activă a crizei.

Noi ştim că această criză va afecta profund relaţiile economice între diverşi actori, dar noi încă nu ştim cum îşi vor schimba comportamentul oamenii. Pentru ca agenţii economici şi oamenii să aibă un răgaz să înţeleagă cum s-a schimbat lumea, este imperativ necesar să câştigăm timp şi să oferim agenţilor economici o pernă de securitate, ca aceştia să poată să îşi revizuiască activităţile”, a explicat fostul ministru.

Deputatul Dan Perciun a mulţumit în numele Fracţiunii PAS tuturor lucrătorilor medicali, care îşi riscă zilnic viaţa pentru ca cetăţenii să fie protejaţi, mărturisindu-le că „voi sunteţi eroii zilelor noastre şi un exemplu de curaj şi dăruire pentru noi toţi. Ne închinăm în faţa sacrificiului dumneavoastră. Acest sacrificiu trebuie recunoscut şi onorat public la cel mai înalt nivel.

Dacă vrem să oprim rata îmbolnvărilor în rândul personalului medical şi să evităm situaţii când oamenii pur şi simplu vor refuza să iasă la lucru – trebuie să intervenim prompt în toate aspectele, pe care le-am enunţat şi anterior: echipamente de protecţie; achiziţionarea de teste şi testarea personalului medical; asigurarea cu transport a lucrătorilor medicali; cazare pentru medici.”

Amintim că şedinţa, la care Parlamentul urma să se pronunţe asupra proiectului prin care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra măsurilor de susţinere a cetăţenilor în timpul stării de urgenţă, a fost amânată din lipsă de cvorum. Deputaţii socialişti şi democraţi au fost absenţi.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este făţărnicie şi iresponsabilitate. Astăzi, la ora 9:00, ne-am întrunit la Birou cu un singur subiect, convocarea şedinţei Parlamentului. Nimeni în şedinţa Biroului nu a pus problema neconvocării. Am zis că venim, am venit cu toţi colegii. Toţi cei de la PAS şi Platforma Da şi-au anunţat prezenţa, din respect pentru situaţia în care ne aflăm.

Atunci când ţara arde, lor le arde de jocuri. I-am întrebat pe câţiva socialişti „Ce-a fost asta?”. Răspunsul lor a fost: „Aşa am decis la fracţiune”. E foarte periculos, într-o situaţie de criză, să laşi ţara la o asemenea guvernare, care face lucruri care nu se încadrează într-o minte sănătoasă. De aceea, vom semnala de fiecare dată toate schemele şi hoţiile pe seama pandemiei”, a comentat Igor Grosu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor