CCA: Decizia de retragere a licenţei postului de televiziune NIT este legală
alte articole
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) susţine că decizia de retragere a licenţei postului de televiziune NIT este una legală, argumentată şi bazată pe probe deşi decizia de a retrage licenţa de emisie a televiziunii NIT a stârnit mai multe controverse în societate.
Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi a declarat la 11 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia de a deposeda televiziunea NIT de licenţă este una legală şi argumentată, dat fiind faptul că, în urma celor 13 monitorizări ale postului făcute în ultimii 3 ani, au fost constatate un şir de abateri grave de la prevederile Codului Audiovizualului în ceea ce priveşte lipsa pluralismului de opinie, incitare la ură şi manipulare.
"Rezultatele acestor monitorizări au fost recunoscute atât de organismele internaţionale, cât şi de ONG-urile care au monitorizat campaniile electorale. Membrii CCA au încercat să readucă NIT-ul în legalitate, dar conducerea acestui canal a distrus propriul post. CCA a epuizat toate măsurile pentru a readuce în legalitate activitatea acestui post de televiziune şi în final a fost obligat prin lege să-i retragă licenţa", a spus Pocaznoi.
„Această decizie a CCA este fără precedent, întrucât şi cazul postului NIT este unul fără precedent. Nici un alt radiodifuzor nu a încălcat atât de flagrant şi demonstrativ legea şi reglementările din domeniu. Au făcut acest lucru într-o manieră constantă şi gravă, au ignorat nu numai legislaţia naţională, dar şi standardele internaţionale”, a mai declarat Marian Pocaznoi.
Preşedintele Consiliului de Presă din Moldova, Ludmila Andronic consideră că decizia CCA este una legală şi motivată. Aceasta a mai adăugat că la ora actuală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului „ar trebui să facă public, clar şi transparent, încă o dată, deciziile anterioare care au dus la retragerea frecvenţei de emisie, or ştim bine că NIT a fost penalizat de mai multe ori pentru politica editorială pe care o promova, fapt de care, administraţia televiziunii nu a ţinut cont. La rândul ei, televiziunea NIT să-şi revadă politicile şi să nu folosească atât de evident tehnicile de manipulare şi zombare a populaţiei”, a conchis Preşedintele Consiliului de Presă, referitor la nemulţumirea mai multor organizaţii nonguvernamentale şi reprezentanţa ONU în Moldova vizavi de acest caz, relatează moldova.org.
Şi Uniunea Jurnaliştilor din Moldova a emis la 11 aprilie, o declaraţie prin care consideră motivată decizia CCA de a deposeda televiziunea NIT de licenţă de emisie.
„Cu referinţă la opiniile divergente apărute în mediul jurnalistic şi în societate în legătură cu decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului privind retragerea licenţei de emisie a canalului de televiziune NIT, Uniunea Jurnaliştilor consideră că poziţia adoptată de CCA este corectă, fundamentată juridic şi în strictă conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului”, se arată în declaraţia făcută de către Uniunea Jurnaliştilor din Moldova.
De asemenea, aceştia consideră că „Compania NIT, singură şi nesilită de nimeni, a abandonat în mod deliberat câmpul legal al Republicii Moldova, sfidând etica profesională şi autoexcluzându-se din categoria instituţiilor de presă. Aceasta a pus interesele unui partid mai presus de rigorile breslei jurnalistice, transformând instituţia de presă într-o umilă unealtă de propagandă, iar pe jurnalişti - în activişti propagandişti”.
Amintim că la 5 aprilie anul curent, CCA a decis retragerea licenţei postului de televiziune NIT "pentru nerespectarea pluralismului de opinii". Pentru retragerea licenţei au votat şapte din cei nouă membri ai CCA. Acest fapt a generat opinii controversate în societate. Conducerea NIT-ului a atacat în instanţă decizia CCA, iar a doua zi după retragerea licenţei, emisia postului de televiziune a fost sistată.