Cazul "pedofilului din lift." Procurorii extind urmărirea. În vizor, presupusă muşamalizare a unui dosar
alte articole
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea urmării penale în cazul poliţistului Eugen Stan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului. Mai exact, procurorii vor să afle dacă Stan, acuzat şi de alte agresiuni, a fost ajutat de colegi în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor efectuate în cauză ori în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală.
Urmărirea penală a fost extinsă în contextul în care presa a scris că dosarul unei agresiuni sexuale asupra unei femei comise de Stan în 2016 ar fi fost muşamalizat de colegi, poliţiştii ascunzând procurorilor calitatea de poliţist a acestuia. Poliţiştii au negat categoric această acuzaţie.
Redăm comunicatul Parchetului General:
„În cursul zilei de astăzi, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prin ordonanţă extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, prev. de art. 269 Cod penal.
Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale rezultă că procurorii urmează să verifice modul în care au fost efectuate cercetări de către Poliţia Sector 5 Bucureşti, Secţia 18 Poliţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală împotrivă unei persoane vătămate, la data de 10 decembrie 2016. În mod concret, procurorii urmează să stabilească dacă inculpatul Stan Eugen a fost ajutat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor efectuate în cauză ori în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală.
Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".