Cazul minorului încătuşat şi lovit de un poliţist: Poliţia refuză să confirme agresiunea, l-a avansat în grad pe agresor [Recorder]

Mai multe instituţii ale statului român se prefac, de peste o jumătate de an, că nu pot să lămurească şi să sancţioneze acest caz grav petrecut în toamna anului trecut şi rămas departe de ochii opiniei publice: lovirea şi încătuşarea unui copil de 14 ani de către un agent de poliţie de la Secţia 10 din Capitală, relatează Recorder.ro.

Potrivit sursei citate, Poliţia refuză să confirme existenţa agresiunii şi chiar l-a avansat în grad pe poliţistul agresor, iar Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis un dosar, însă cercetarea se face in rem (cu privire la faptă, nu la persoană), fără a-l viza direct pe poliţist.

În prezent, copilul este instituţionalizat într-un centru din subordinea DGASPC Sector 5, a cărui conducere susţine că minorul n-a fost audiat de nimeni şi că oricum nu-şi mai aminteşte dacă a fost agresat.

Recorder mai susţine că, în tot acest timp, dovada agresiunii s-a aflat chiar pe serverele Poliţiei Române, unde se încarcă automat şi se păstrează timp de şase luni toate imaginile înregistrate de camerele video pe care poliţiştii sunt obligaţi să le poarte în timpul serviciului.

Recorder mai precizează că a obţinut imaginile care dovedesc, în mod indubitabil, că poliţistul l-a lovit pe minor, adăugând că fapta este cu atât mai gravă cu cât minorul avea cătuşe la mâini şi nu era deloc agresiv.

Incidentul a avut loc pe 28 septembrie 2021, într-o zonă centrală din Bucureşti, iar minorul fusese reţinut pentru că ar fi furat dintr-un magazin. La faţa locului au fost prezente mai multe echipaje de poliţie.

“Pe imagini se poate observa că la momentul agresiunii mai erau de faţă cel puţin trei poliţişti: doi apar în cadru, iar al treilea are pe piept camera care filmează. Conform legii, cei trei agenţi care au fost martori la agresiune aveau obligaţia de a întocmi ‘de îndată’ un proces verbal de sesizare prin care să reclame incidentul. Asta ar fi însemnat deschiderea automată a unui dosar penal pentru agresarea minorului.

Din informaţiile Recorder, poliţiştii prezenţi la faţa locului nu au întocmit procesul verbal de sesizare, ceea ce îi încadrează la infracţiunea de omisiune a sesizării. Timp de patru luni, abuzul asupra minorului nu a fost vizat nici măcar de o anchetă internă. Abia în ianuarie 2022, după ce în secţie s-au iscat discuţii cu privire la probele video existente pe servere, de la Secţia 10 a plecat un proces-verbal de sesizare către Parchet”, au afirmat jurnaliştii de la Recorder.

Articolul integral aici.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne