Cazul documentelor clasificate ale lui Trump a fost respins, a doua victorie majoră în justiţie pentru fostul preşedinte american
Judecătoarea Aileen Cannon de la US District Court a respins cazul lui Donald Trump privind documentele clasificate, hotărând că numirea consilierului special Jack Smith a fost neconstituţională.
"Poziţia consilierului special uzurpă efectiv această importantă autoritate legislativă, transferând-o unui şef de departament şi, în acest proces, ameninţând libertatea structurală inerentă separării puterilor", a scris Cannon în decizia sa. "El poate fi numit şi confirmat prin metoda implicită prevăzută în clauza privind numirile, aşa cum a dispus Congresul pentru procurorii Statelor Unite de-a lungul istoriei americane."
"Respingerea acestei acţiuni este singura soluţie adecvată pentru încălcarea Clauzei numirilor".
Hotărârea marchează o altă victorie juridică de răsunet pentru Trump, după decizia Curţii Supreme din 1 iulie potrivit căreia fostul preşedinte beneficiază de imunitate împotriva urmăririi penale pentru multe dintre acţiunile sale în timpul mandatului.
Potrivit Reuters, este probabil că procurorii să facă apel la hotărâre, deoarece instanţele au susţinut în mod repetat în alte cazuri capacitatea Departamentului de Justiţie de a numi consilieri speciali pentru anchete sensibile din punct de vedere politic.
Cu toate acestea, decizia lui Cannon pune sub semnul întrebării viitorul cazului, care a reprezentat cândva un pericol juridic serios pentru Trump.
Smith îl urmăreşte, de asemenea, pe Trump în instanţă federală din Washington pentru încercările sale de a anula alegerile din 2020, dar avocaţii săi nu au formulat o contestaţie similară împotriva consilierului special în acest caz.
În cazul documentelor, Trump a fost pus sub acuzare pentru că a păstrat în mod deliberat documente sensibile privind securitatea naţională la clubul său social Mar-a-Lago după ce a părăsit funcţia şi a obstrucţionat eforturile guvernului de a recupera materialul.
Avocaţii lui Trump au contestat autoritatea legală a deciziei procurorului general al administraţiei Biden - Merrick Garland - din 2022 - de a-l numi pe Smith - susţinând că numirea a încălcat Constituţia deoarece funcţia să nu a fost creată de Congres şi nici nu a fost confirmată de Senat.
Între timp, judecătorul Clarence Thomas de la Curtea Supremă a susţinut, de asemenea, afirmaţia avocaţilor lui Trump - punând direct la îndoială constituţionalitatea numirii lui Smith.
Thomas a folosit argumente similare cu cele prezentate de echipa juridică a lui Trump.