Cazinoul din Constanţa, tot al nimănui

Cazinoul din Constanta
Cazinoul din Constanta (Oana Moisescu/Epoch Times)

Cazinoul din Constanţa, ajuns o ruină după ce, de peste 30 de ani, nimeni nu a investit un leu în reabilitarea sa, mai are de aşteptat până va cunoaşte gloria de altădată, promisiunile de anul trecut dovedindu-se a fi doar baloane de săpun. Până la urmă, întregul scandal iscat anul trecut în jurul său nu a fost decât un prilej de dispută politică între Radu Mazăre, primarul PSD al oraşului, şi Elena Udrea, ministrul PDL care conducea atunci Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). La vremea respectivă, Udrea a insistat ca MDRT să preia Cazinoul de la primăria Constanţa pentru a-l reabilita, lucru pe care până la urmă l-a şi reuşit. Numai că promisiunile sunt una, iar realizările alta.

Ziariştii de la publicaţia locală “Constănţeanul” au încercat să afle de la MDRT, care administrează Compania Naţională de Investiţii, cea care ar fi trebuit să demareze lucrările de consolidare şi reabilitare, în ce stadiu se află operaţiunile pentru reabilitarea Cazinoului. Răspunsul ministerului a fost dezarmant: “Urmare a solicitării dumneavoastră de informaţii, vă comunicăm următoarele: (…) procedura de achiziţie publică pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa a fost anulată printr-o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Astfel, nu a fost selectată nici o firmă în vederea realizării acestui obiectiv.”

Cazinoul din Constanţa, a ajuns în paragină în condiţiile în care nu a mai fost renovat din anii '80. Aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta, Cazinoul reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.

Construcţia acestuia a început în anul 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora.

 align=În timpul celui de-al doilea război mondial, Cazinoul, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, Cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat în restaurant, continuând să funcţioneze în acelaşi scop şi după evenimentele din ‘89. Timp de câteva decenii, el a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral, frecventat de mai marii vremii, dar şi de turiştii străini.

Procedura de achiziţie publică pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa a fost anulată printr-o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Astfel, nu a fost selectată nici o firmă în vederea realizării acestui obiectiv

Cazinoul Constanţa a trecut în administrarea Primăriei Constanţa în anul 2000, după un proces care a durat câţiva ani, el aparţinând până atunci societăţii Litoral SA. După trecerea clădirii la municipalitate, Cazinoul a găzduit o perioadă şedinţele Consiliului Local. În 2007, Primăria Constanţa a încheiat un contract cu firma Queen Investments SRL, pentru concesionarea Cazinoului pe o perioadă de 49 de ani, cu drept de prelungire, iar municipalitatea urma să primească anual 140.000 de euro. Mai mult, firma respectivă anunţase că va investi aproximativ 15 milioane de euro în reabilitarea şi modernizarea Cazinoului, iar după încheierea acestor lucrări, clădirea ar fi avut la parter o zonă de bar, sală de festivităţi, o terasă şi două restaurante, în timp ce la etaj ar fi fost amenajate o zonă de cabaret şi sală de jocuri. Numai că firma Queen Investments SRL nu şi-a putut duce planul la bun sfârşit, iar contractul de concesiune a fost anulat.

În acel moment, primarul Radu Mazăre a anunţat că vrea să vândă Cazinoul pentru că municipalitatea nu are bani pentru reabilitarea acestuia, sau sa îl cedeze pentru un leu, Ministerului Culturii şi/sau Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat şi modernizat, astfel încât "să aducă turişti, să devină un obiectiv, să aducă jucători care să joace în cazino şi să cheltuiască în Constanţa". Cazinoul a ajuns până la urmă în administrarea MDRT, numai că de la promisiunile Elenei Udrea şi până la reabiltarea construcţiei a fost un pas care, nici până acum, nu a fost făcut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne