Cauza morţii lui Navalnîi, scenariu greu de crezut al autorităţilor ruse. Văduva lui Alexei contestă versiunea oficială

Iulia Navalnaya, văduva regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi (Getty Images)
Redacţia
15.08.2024

Soţia regretatului disident rus Alexei Navalnîi a declarat joi că anchetatorii i-au spus că moartea acestuia într-o colonie penitenciară din Arctica, în februarie, a fost cauzată de o „asociere de boli” - o concluzie pe care văduva a respins-o ca fiind absurdă, potrivit Reuters.

Iulia Navalnaia a declarat că va solicita o anchetă penală în legătură cu moartea soţului său, pe care o consideră o crimă, şi că echipa lui Navalnîi va continua să efectueze propria anchetă.

Reamintim că Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit subit pe 16 februarie, lipsind opoziţia rusă de cel mai carismatic şi popular lider al său. El ispăşea pedepse totalizând mai mult de 30 de ani pentru acuzaţii despre care spunea că au fost falsificate pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Kremlinul a respins cu fermitate acuzaţiile susţinătorilor săi că Putin ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi.

Pe reţelele de socializare, Iulia Navalnaia a publicat o copie a unei scrisori oficiale de trei pagini pe care a primit-o săptămână trecută, în care se afirmă că nu există circumstanţe penale în legătură cu moartea soţului său şi, prin urmare, nu există motive pentru deschiderea unei anchete. Scrisoarea a fost semnată de Alexander Varapaiev, acelaşi ofiţer de investigaţii care, potrivit lui Iuliei Navalnaia, a refuzat iniţial să predea trupul soţului său mamei lui dacă aceasta nu era de acord să fie înmormântat în secret - o cerere respinsă de Navalnaia.

Scrisoarea spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău brusc în timp ce se plimba prin curtea închisorii şi a fost dus la o unitate medicală unde personalul a încercat fără succes să îl salveze cu „masaj cardiac indirect şi respiraţie artificială”. A fost trimisă o echipă de urgenţă care, de asemenea, nu a reuşit să îl resusciteze.

Navalnaia a afirmat că această versiune este o minciună şi o muşamalizare.

„Ştim foarte bine că, atunci când lui Alexei i s-a făcut rău, el nu a fost dus la unitatea medicală, ci înapoi în celula de pedeapsă. A murit acolo, singur. A fost dus la unitatea medicală deja inconştient. În ultimele minute înainte de moarte s-a plâns de dureri acute în stomac. De ce nu figurează toate acestea în rezoluţia Comisiei de anchetă?”, a scris ea.

Iulia Navalnaia nu a precizat cum ea şi susţinătorii soţului său au stabilit succesiunea evenimentelor pe care le-a descris.

Lista de boli

Scrisoarea oficială menţiona drept cauză a morţii lui Navalnîi o „asociere de boli” prezentată ca o listă lungă, de la hipertensiune şi pancreatită la leziuni ale vertebrelor şi prezenţa virusului herpes în plămâni şi splină. Aceasta a indicat că declanşatorul morţii sale a fost o creştere critică a tensiunii arteriale care i-a perturbat ritmul inimii.

Navalnaia a declarat că „fiecare a treia persoană din Rusia” are boli cronice de tipul celor enumerate în raport şi că „oamenii nu mor brusc din cauza acestora în decurs de o oră”. De asemenea, ea a contestat diagnosticul de aritmie cardiacă.

„Spuneţi-mi, cum aţi descoperit această aritmie în timpul autopsiei? Tulburările de ritm cardiac nu pot fi determinate postum, iar în timpul vieţii sale Alexei nu a avut nicio boală de inimă”, a spus ea.

Ea a adăugat că Navalnîi era plin de viaţă şi vesel când a apărut prin legătură video la o audiere la tribunal în ajunul morţii sale. Şi dacă ar fi suferit cu adevărat de atâtea boli, a subliniat ea, atunci „de ce o persoană atât de bolnavă a fost trimisă într-o celulă de pedeapsă şi ţinută acolo luni de zile?”

Navalnaia a cerut deschiderea unui dosar penal, deşi a spus că nu va exista nicio anchetă oficială atât timp cât Putin rămâne la putere.

„Prin urmare, vom continua să investigăm noi înşine”, a scris ea, îndemnând personalul şi oficialii închisorii să contacteze echipa sa în mod confidenţial şi promiţând să plătească pentru orice informaţii noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor