Câţi investitori sunt interesaţi de Oltchim, Cupru Min şi Plafar
alte articole
Responsabilii de la Ministerul Economiei au primit mai multe oferte de la firme interesate de combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a fost scos la licitaţie în 2012, dar fără succes, de Cupru Min şi Plafar. Ministrul Economiei Varujan Vosganian a precizat că până în prezent, au sosit zece scrisori de intenţie pentru Oltchim şi câte şase oferte pentru Cupru Min şi Plafar. Pe de altă parte, s-a decis că Aversa va fi vândută în totalitate şi nu pe bucăţi, aşa cum se hotărâse iniţial.
De Oltchim s-au arătat interesate firme importante din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel şi Azerbaijan, dar ministrul Economiei nu a dorit să le facă publice numele.
"Eu nu vă pot da acum numele acestora, numele celor care au vizitat Oltchim devin publice. De ce nu le pot face eu publice numele? Pentru ca pentru a intra în circuitul public trebuie să semneze un act de confidenţialitate, pentru că orice firmă care doreşte să fie implicată activ trebuie să semneze un document că informaţiile pe care le primeşte nu le va face publice şi atunci vizitând Oltchim evident că devin de notorietate aceste firme în ceea ce priveşte interesul lor", a afirmat Vosganian.
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013, după o tentativă eşuată de privatizare în 2012. Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, nu a plătit 45 milioane de euro, preţul de la licitaţie şi nu a intrat în posesia acţiunilor.
Pentru Cupru Min Abrud au fost depuse oferte din partea unor companii din Rusia, Europa şi America de Nord. Privatizarea producătorul de cupru a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Pentru Plafar, privatizarea urmează să demareze în acest an, după ce compania va fi scoasă din categoria celor de interes naţional.