Catherine Day îi atrage atenţia lui Pivniceru asupra lipsei de transparenţă la numirile de la DNA şi Parchet
Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, i-a atras atenţia ministrului justiţiei, Mona Pivniceru, asupra lipsei de transparenţa în numirea şefilor la DNA şi Pachet.
Mona Pivniceru va efectua joi o vizită la Buxelles, unde se va întâlni cu secretarul general al CE şi cu Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, subiectul principal al discuţiilor fiind procesul de selectare şi de desemnare a procurorului general şi a şefului DNA.
Într-o scrisoare trimisă la 21 septembrie, Day remarcă faptul că niciuna dintre recomandările sale nu se regăsesc în proiectul de proceduri al Ministerului Justiţiei.
”În scrisoarea pe care v-am trimis-o la 11 septembrie, am expus modul în care raportul (n.r. - MCV) trebuie înţeles în contextul proiectului privind procedurile trimis de dumneavoastră colegilor mei la 7 septembrie. Din păcate, aproape niciunul dintre aceste puncte nu s-a regăsit în procedurile publicate săptămâna aceasta”, scrie Catherine Day.
Secretarul general al CE îi reaminteşte Monei Pivniceru recomandările Comisiei Europene pentru ”a evita orice neînţelegeri”.
”Comisia consideră că procedurile de selecţie trebuie să fie credibile şi complet transparente pentru a convinge cei mai bun candidaţi să-şi depună candidatura. Asta înseamnă că procesul de selecţie trebuie să fie complet transparent şi public, incluzând interviuri, stabilirea unor criterii clare, implicarea conducerii actuale a Ministerului Public şi a DNA în alegerea comisiei de selecţie şi o perioadă rezonabilă de timp pentru derularea procesului”, comunică secretarul general al CE.
Totodată, Catherine Day subliniază că a luat notă de sugestiile CSM privind alegerea viitorilor şefi ai DNA şi Parchetului General şi apreciază că ”un rol important acordat CSM în toate etapele procesului reprezintă un element important pentru a da procedurii şi candidatului desemnat credibilitatea necesară”.
Ministerul de Justiţie a comunicat marţi că ”procedura de selecţie a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA, iniţiată de M.J. este în acord cu sugestiile Comisiei Europene şi ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vizând asigurarea transparenţei acestui demers, însă ea nu poate să ignore substanţa dispoziţiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, potrivit cărora propunerea de numire în funcţie se face de către ministrul justiţiei. Această procedură are doar scopul de a permite ministrului alegerea celei mai potrivite şi mai complete candidaturi pentru fiecare din funcţiile respective, fără a putea fi identificată cu procedura comună de concurs sau examen”.
Comunicatul reaminteşte că au fost afişate pe pagina de Internet a Ministerului Justiţiei ”criteriile ce vor fundamenta alegerea unui candidat de către ministrul justiţiei, fiind prima dată de la intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2004 când s-a procedat în acest fel, tocmai în scopul asigurării transparenţei”.
Ministrul justiţiei a anunţat, la 20 septembrie, că a cerut o întâlnire comisarului european pe justiţie, căreia îi va transmite că procurorul general al României şi şeful DNA vor fi numiţi după legea în vigoare.
”Nu-mi imaginez că cineva dă într-o săptămână o lege nouă, există o lege în vigoare. Numirea procurorului general şi a structurii este prevăzută în lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului, am discutat-o cu oficiali de la UE, eu am stabilit deja criteriile, au fost agreate şi de Secţia de procurori a CSM şi nu văd un impediment. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparenţă”, a declarat atunci Mona Pivniceru.