Câte sisteme Patriot mai are la dispoziţie România după ce a decis să doneze unul Ucrainei. Câte sunt funcţionale

Sisteme Patriot (Youtube - captură ecran)
Andrei Popescu
21.06.2024

România a comandat în SUA şapte sisteme Patriot, pentru aproape 4 miliarde de dolari, iar până acum au fost furnizate doar patru dintre sisteme, dintre care doar două sunt operaţionale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârşitul anului, iar al patrulea la începutul anului viitor. Iar, joi, România a decis să doneze Ucrainei unul dintre sistemele sale Patriot.

Primul sistem Patriot a fost livrat Forţelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO, relatează HotNews.ro.

Al doilea sistem Patriot a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut şi a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 Patriot unde a devenit operaţional.

De asemenea, sistemele al 3-lea şi al 4-lea au fost recepţionate în 2022 şi 2023.

Pe lângă acestea, continuă sursa citată, România a intrat şi într-un program de achiziţie gestionat de NATO prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T la un cost estimat de circa 1 miliard de euro.

În luna februarie, Ministerul Apărării a afirmat că termenele de livrare pentru unele tipuri de tehnică militară de ultimă generaţie au devenit foarte lungi, un fenomen global ca urmare a situaţiei de securitate generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Pentru România asta înseamnă că unele achiziţii militare au un termen mai îndepărtat de livrare decât s-ar fi dorit.

Conform site-ului citat, achiziţia de sisteme antiaeriene Patriot a fost şi ea afectată de lungirea termenelor de livrare. Mai exact, dacă până acum în ţara noastră au fost livrate primele patru sisteme, următoarele trei sisteme care fac parte din acordul cu SUA vor urma sa fie livrate din 2027, adică la aproape 10 ani de când a fost parafat acordul pentru sistemele Patriot.

Pentru următoarele trei sisteme Patriot România aşteaptă de la SUA să semneze următorul contract (LOA – Letter of Offer and Acceptance) care va avea o valoare de aproximativ 1,85 miliarde de dolari.

Reamintim, în acest context, că, joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, la Palatul Cotroceni, într-o şedinţă condusă de preşedintele Klaus Iohannis, că România va dona Ucrainei un sistem Patriot.

“Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis CSAT într-un comunicat.

Mai mult, Consiliul a afirmat că donarea sistemului se face “cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor