Catatumbo, locul unde se ascunde liderul gherilei columbiene FARC

Ministrul columbian al apărării, Juan Carlos Pinzón, a dezvăluit că liderul gherilei FARC, Rodrigo Londońo Echeverri, alias 'Timoşenko', se ascunde în regiunea Catatumbo, unde şefii gherilei revoluţionare 'trăiesc ca nişte regi', informează joi ziarul ABC.
Ministrul columbian al apărării, Juan Carlos Pinzon. (HECTOR RETAMAL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.08.2013

Ministrul columbian al apărării, Juan Carlos Pinzón, a dezvăluit că liderul gherilei FARC, Rodrigo Londońo Echeverri, alias 'Timoşenko', se ascunde în regiunea Catatumbo, unde şefii gherilei revoluţionare 'trăiesc ca nişte regi', informează joi ziarul ABC.

Pinzón a asigurat că la Catatumbo - regiune din departamentul Norte de Santander, în apropiere de graniţa cu Venezuela, unde în ultimele luni au avut loc revolte ale agricultorilor - este ascunzătoarea liderului suprem al FARC, Rodrigo Londońo Echeverri, supranumit 'Timoşenko'. În cadrul unei dezbateri de două ore în Senat pentru a informa despre protestele agricultorilor, Pinzón a dezvăluit că ascunzătoarea strategică a liderului FARC se află la Catatumbo.

Potrivit ministrului, şeful Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC) a abuzat de această regiune, aşa cum a făcut şi a doua gherilă a ţării, Armata de Eliberare Naţională (ELN), şi a adăugat că zona respectivă, bogată în petrol şi zăcăminte de cărbuni, este 'portofelul domnului Timoşenko'. Ministrul a subliniat că şefii gherilei trăiesc aici 'ca nişte regi' datorită încasărilor pe care le au din mineritul ilegal şi cultivarea plantelor de coca.

El a recunoscut totuşi că regiunea Catatumbo, ca şi alte zone izolate ale ţării, a fost abandonată de guvernele care s-au perindat la putere, lucru de care au profitat teroriştii, bandele criminale şi organizaţiile traficului de droguri.

Ministrul, care într-un interviu recent acordat ABC a declarat că guvernul a aplicat FARC 'cele mai grave lovituri din istoria sa', a subliniat că acţiunile armatei şi ale poliţiei au fost decisive împotriva blocării căilor de acces şi violenţelor celor infiltraţi în protestele agricultorilor din Catatumbo. 'Nu este bine ca aceşti bandiţi să ne creadă ignoranţi' şi să agite spiritele în această zonă plină de 'cocaină, arme şi explozivi, care serveşte drept ariergardă terorismului', a spus el.

Mii de agricultori din Catatumbo protestează din 10 iunie împotriva guvernului, care a decretat aici Zona de Rezervă Rurală (ZRC) - o măsură prin care se doreşte să se pună capăt culturilor ilegale în regiune. Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a asigurat că nu va crea cu forţa aşa-numitele ZRC, dar a avertizat că nu tolerează acţiuni de tipul blocării căilor de acces. Cu toate acestea, municipiul Tibú, din centrul regiunii Catatumbo, a rămas izolat din cauza blocării principalei căi de acces care o uneşte cu restul ţării. Cele 50 de zile de proteste s-au soldat cu zeci de răniţi în ciocnirile dintre poliţie şi forţele de ordine.

Între timp, guvernul şi gherila FARC continuă convorbirile de pace, care au început în noiembrie anul trecut în Cuba, unde se caută soluţii negociate la acest conflict armat care durează de peste 50 de ani. Cele două părţi au ajuns la un acord legat de problema teritorială şi au început să discute al doilea punct referitor la posibila participare a rebelilor la viata politică ţării, după ce va fi semnată pacea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor