Cătălin Predoiu subliniază importanţa Justiţiei în consolidarea unei democraţii de tip occidental

Cătălin Predoiu (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
08.05.2012

Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei, a declarat, marţi, cu ocazia predării mandatului social-democratului Titus Corlăţean, că, în funcţie de modul în care Justiţia va funcţiona, România se va îndrepta consolidat spre o democraţie de tip occidental sau va face paşi înapoi.

Predoiu a susţinut că, din acest motiv, rolul magistraţilor, al sistemului judiciar rămâne în continuare cheie pentru integrarea României în structurile europene, în concertul nord-atlantic.

"E foarte greu să descrii în câteva minute această experienţă şi importanţa ministerului, de aceea aş prefera să folosesc o figură de stil: cred că ministerul este precum punctul în care se sprijină limbile ceasornicului. Aparent nu are nicio importanţă, dar dacă acest punct este dizlocat, limbile ceasornicului cad şi cred că asta ar aduce perturbări în sistemul judiciar. De aceea, sper din tot sufletul ca activitatea în continuare să rămână în aceşti parametri de echilibru şi sunt încrezător că ministrul Corlăţean va reuşi acest lucru. Îi urez mult succes", a afirmat Predoiu.

El a spus că nu va face un bilanţ al mandatului şi că lasă presa şi publicul să judece ceea ce a făcut sau nu la minister, însă a ţinut să precizeze ce ar fi vrut să facă în următoarele luni.

"În principal, punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă, precedată şi apoi continuată, în paralel cu acoperirea locurilor vacante din sistemul judiciar. Urma de asemenea să propun o serie de nominalizări pentru funcţii importante în Parchet, astfel încât politicile anticorupţie şi instituţiile anticorupţie să-şi continue mersul pentru îmbunătăţirea societăţii româneşti", a explicat fostul ministru al Justiţiei.

Cătălin Predoiu a adăugat că MJ, un minister care aparent are mai puţine atribuţii şi puteri decât Consiliul Superior al Magistraturii, după experienţa pe care a avut-o, poate spune că are un rol crucial pentru bunul mers al Justiţiei şi al societăţii.

"Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei pot imprima un ritm accelerat reformei sau o pot încetini, pot sprijini politicile anticorupţie sau le pot descuraja, pot aduce echilibru în sistemul judiciar, în societate sau îl pot perturba. Am găsit un sistem judiciar în plină vâltoare a bătăliei politice, am încercat să extrag acest sistem din mijlocul bătăliilor politice, să introduc o notă de calm şi echilibru, să consolidez independenţa magistraţilor şi să-i pun în situaţia de a asigura, la rândul lor, echilibrul în societate. Am încercat să împing agenda ministerului către concertul european. Am încercat să deschid porţile Ministerului Justiţiei către alte instituţii de profil cu care să cooperăm", a adăugat el.

Predoiu a mulţumit şi reprezentanţilor presei pentru cooperarea pe care a avut-o în aceşti patru ani şi două luni.

"Vă mărturisesc că, în momentul în care am început mandatul, mi-am propus să nu reproşez niciodată nimic presei indiferent ce ar scrie. Acum, la finalul mandatului, spun că n-am simţit niciodată nevoia să fac vreun reproş. Pur şi simplu aş vrea să vă mulţumesc pentru modul în care aţi reflectat şi ce a fost bun şi ce a fost mai puţin bun în activitatea ministerului", a completat Predoiu.

Cătălin Predoiu este cel mai longeviv ministru al Justiţiei după 1989, îndeplinind această funcţie timp de peste patru ani şi două luni.

De asemenea, este singurul ministru al Justiţiei care, în calitate de tehnocrat, a făcut parte din Guverne susţinute, pe rând, de toate partidele politice parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor