Cătălin Predoiu după vizita la CE: Se impune o asumare hotărâtă a reformelor de către CSM

Epoch Times România
17.01.2012

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi fiecare magistrat în parte trebuie să îşi asume hotărât reformele, este concluzia întrevederilor avute luni, la Bruxelles, de ministrul justiţiei Cătălin Predoiu cu comisarii europeni Viviane Reding (justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie) şi Cecilia Malmstrom (afaceri interne) şi cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.

La finalul vizitei la Comisia Europeană, ministrul Cătălin Predoiu a declarat că, în discuţiile avute cu oficialii CE, în care s-au analizat obiectivele din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) şi stadiul reformelor din sistemul judiciar, "s-a insistat pe rolul CSM şi al fiecărui magistrat în parte pentru implementarea măsurilor adoptate cu succes până acum de Guvern şi Parlament".

"Au fost extrem de apreciate reuşitele din ultimele luni, în special punerea în aplicare a noului Cod Civil şi legea privind responsabilitatea disciplinară a magistraţilor. În acelaşi timp, s-a subliniat necesitatea continuării măsurilor pregătitoare pentru punerea în aplicare a noului Cod Civil, începând cu 1 iunie 2012, şi finalizarea alocării de resurse umane în perspectiva punerii în aplicare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. (...) Întâlnirile au avut un caracter constructiv pronunţat. Înţelegem că fiecare măsură de reformă naşte dezbateri, aşa se întâmplă normal într-o societate democratică. Nu dorim să se creeze impresia unei fracturi între Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar, iar faptul că liderii sistemului judiciar au avut uneori alte opinii nu trebuie să conducă la ideea că vom stopa reformele, care sunt un bun necesar pentru sistemul judiciar şi pentru societatea românească în general", a spus ministrul român.

Raportul intermediar al Comisiei Europene din cadrul MCV va fi elaborat peste aproximativ trei săptămâni şi el va fi unul tehnic, fără a conţine evaluări politice. În vara acestui an, Comisia va prezenta un raport cuprinzător, care va face o evaluare a celor 5 ani de la intrarea în vigoare a MCV.

Predoiu a mai menţionat că, în ultimele luni, se poate constata o voinţă politică "destul de clară" care împinge reformele în justiţie, precizând că inclusiv reprezentanţi ai opoziţiei au susţinut proiecte de legi consacrate reformei. "Trebuie să subliniem că reformele din justiţie au căpătat o altitudine transpartinică, sunt împinse înainte de către Guvern, dar au fost susţinute şi de opoziţie şi acesta este un detaliu care oferă un confort Comisiei că ele vor continua indiferent de evoluţiile politice. Reformele din justiţie, sistemul judiciar românesc trebuie privite separat de orice dispute politice", a explicat ministrul justiţiei.

De asemenea, în discuţiile avute cu reprezentanţii CE a fost abordată şi strategia naţională anticorupţie elaborată de către Ministerul Justiţiei, care, potrivit ministrului român, a fost extrem de apreciată. În întrevederea cu comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom s-a convenit coordonarea eforturilor de implementare a acestei strategii cu eforturile de promovare a luptei anticorupţie la nivel european.

Deşi nu a figurat pe agenda discuţiilor, aderarea României la spaţiul Schengen a fost abordată tangenţial, în sensul că a fost reafirmată poziţia potrivit căreia România şi CE nu fac nicio legătură între dosarul Schengen şi MCV. "În ceea ce priveşte poziţia Olandei (privind aderarea României la Schengen), noi trebuie să continuăm să dezvoltăm, pe canale diplomatice, diligenţele noastre astfel încât să determinăm o poziţie corectă în marginea tratatelor cu privire la accesul României în spaţiul Schengen", a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor