Casa Imperială a familiei Romanov doreşte să se repatrieze oficial în Rusia cu statut special

Casa Imperială a familiei Romanov doreşte să se întoarcă oficial în Rusia pe bază permanentă, pentru a contribui la dezvoltarea societăţii civile şi a instituţiilor democratice din ţară, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute şeful Cancelariei imperiale Aleksandr Zakatov, citat luni de cotidianul Kommersant.
El a ţinut să sublinieze că revenirea în Rusia a Casei Imperiale a Romanovilor nu este nicidecum legată de posibilitatea reinstaurării monarhiei în Rusia. "Casa Imperială este într-adevăr exponenta ideii de monarhie, dar nu încearcă s-o impună nimănui", a accentuat el, într-o conferinţă de presă susţinută la 26 iulie la Moscova, potrivit portalului Gazeta.ru.
După cum a explicat Zakatov, în ţările în care s-au întors şi unde au domnit odinioară, dinastiile monarhice participă activ la viaţa publică.
Pentru întoarcerea Casei Imperiale a Romanovilor în Rusia este nevoie ca statul rus să-şi definească oficial atitudinea faţă de această instituţie.
În opinia sa, se impune ca membrii Casei Imperiale a familiei Romanov să revină în Rusia nu ca persoane fizice, ci în calitate de reprezentanţi oficiali ai acestei instituţii istorice. Doar Casa Imperială Rusă s-a aflat timp de peste trei secole în fruntea statului rus, argumentează el, indicând că autorităţile de la Moscova ar trebuie să confere prin lege Casei Imperiale un statut special.
În octombrie 2008, după trei ani de bătălii în justiţie între Casa Imperială a Romanovilor şi tribunalele ruse, Curtea Supremă a Federaţiei Ruse a decis reabilitarea membrilor familiei ultimului ţar al ruşilor Nicolai al II-lea, masacraţi în 1918 de bolşevici, recunoscând uciderea acestora ca act de represalii politice.
Procuratura Generală a Rusiei care considera că asasinarea ultimei familii imperiale ruse a fost o crimă de drept comun şi că drept urmare reabilitarea lui Nicolai al II-lea şi a familiei sale şi recunoaşterea acestora ca victime ale "terorii roşii" este imposibilă a trebuit să-şi recunoască înfrângerea, comentează Kommersant.
În prezent, Casa Imperială a Romanovilor este condusă de Marea Ducesă Maria Vladimirovna Romanova, care locuieşte împreună cu mama sa Marea Ducesă Leonida Gheorghievna la Madrid. Fiul acesteia, Marele Duce Gheorghi Mihailovici trăieşte la Bruxelles. Descendenţii ultimului ţar rus sunt cetăţeni ai Rusiei şi nu au primit niciodată în ultimele decenii cetăţenia altor state, însă repatrierea Casei Imperiale a familei Romanov în Rusia nu înseamnă neapărat că aceştia vor trece cu traiul în ţara a căror cetăţenie o deţin.
Evocând că din 1917 Casa Imperială a Romanovilor se află în exil, avocatul familiei imperiale Gherman Lukianov, apreciază că, în cazul oficializării acesteia în Rusia, autorităţile de la Moscova ar putea, în opinia sa, să recurgă la exemplul Bisericii Ortodoxe Ruse şi să-i ofere statutul de organizaţie publică, separată de stat, care participă la viaţa publică, se bucură de autoritate şi influenţă.
Iniţiativa Casei Imperiale a familiei Romanov de a se întoarce în Rusia a fost calificată drept "absurdă" de Partidul Comunist al lui Ghennadi Ziuganov, moştenitorul direct al Partidului Comunist din epoca sovietică.