Cardinal catolic de rang înalt, acuzat de abuzuri sexuale în Australia

Cardinalul George Pell, unul dintre cei mai importanţi prelaţi ai Bisericii Catolice, a fost pus sub acuzare pentru mai multe abuzuri sexuale în ţara sa natală, Australia.
Cardinalul australian George Pell
Cardinalul australian George Pell (Getty Images)

Trezorierul Vaticanului, Pell este consilier de top al Papei Francisc, iar în 2013 a fost numit unul dintre cei 8 cardinali însărcinaţi cu investigarea modalităţilor de reformare a bisericii. Pell este, de asemenea, Cel mai Înalt Reprezentant al Bisericii Catolice din Australia.

“Mă declar nevinovat. Acuzaţiile ce mi se aduc sunt false. Întreaga idee a abuzului sexual îmi repugnă”, a declarat Pell în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc joi dimineaţă la Roma.

Papa Francisc a declarat că i s-a permis să se întoarcă în Australia pentru a se apăra.

“De la bun început, am fost foarte clar şi am respins categoric aceste acuzaţii. Ştirile privind punerea mea sub acuzare îmi întăreşte determinarea şi procedurile de tribunal îmi oferă acum oportunitatea de a-mi reabilita numele”, a precizat cardinalul.

Poliţia nu a făcut publică o listă detaliată a acuzaţiilor formulate împotriva cardinalului şi nu a dezvăluit nicio informaţie despre presupusele victime, susţinând doar că au fost “mai mulţi reclamanţi”.

“Doresc să fie foarte clar – procesul şi procedurile de punere sub acuzare a Cardinalului Pell sunt identice cu cele pe care le aplicăm întotdeauna atunci când investigăm o gamă extinsă de acuzaţii privind abuzuri sexuale istorice”, a declarat la o conferinţă de presă Shane Patton, adjunct al Comisarului Poliţiei din statul australian Victoria.

“În această investigaţie, cardinalul Pell a fost tratat ca oricare altă persoană”, a adăugat Patton.

Abuzurile sexuale şi muşamalizarea lor în sânul Bisericii Catolice au fost documentate în SUA, Irlanda, Brazilia, Olanda, Germania şi Australia.

Pell este probabil cel mai înalt oficial al Bisericii Catolice acuzat în ultimii câţiva ani de abuzurile sexuale.

“Rolul său este acela de a monitoriza procesele bugetare şi procedurile financiare ale Vaticanului”, a declarat John Allen, analist la CNN pentru probleme legate de Vatican.

Anterior, Pell a negat faptul că a muşamalizat abuzuri comise de preoţi în perioada în care a deţinut funcţia de Arhiepiscop în Melbourne, în perioada 1996-2001. Dar a recunoscut că predecesorul său, Arhiepiscopul Frank Little, acum decedat, a distrus documente pentru a proteja preoţii.

Anunţul probabil va da o lovitură serioasă reputaţiei Bisericii Catolice în Australia, numărul de membri reducându-se mult în ultimii ani. Rezultatele unui recensământ, care au fost publicate marţi, au arătat că cel mai mare grup religios din Australia nu mai este cel al credincioşilor catolici.

Acuzaţiile ar putea avea, de asemenea, urmări pentru Papa Francisc, care îl consideră pe Cardinalul Pell drept unul dintre principalii săi consilieri.

“Nu se întâmplă în fiecare zi ca un oficial senior al Vaticanului să se confrunte cu acuzaţii penale. [Această situaţie] va aduce din nou în lumina reflectoarelor palmaresul Papei Francisc în gestionarea crizei abuzurilor [sexuale]”, a declarat Allen.

Când a fost întrebat anul trecut despre aceste acuzaţii, Papa Francisc a declarat că ţine cont de poziţia instanţelor înainte să ia propria decizie.

În 2015, Papa Francisc a creat un tribunal bisericesc pentru a judeca episcopii care nu protejează copiii în faţa preoţilor care comit abuzuri sexuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe