Candidatul republican la vicepreşedinţia SUA, JD Vance, confirmă că hackerii chinezi i-au "spart" telefonul

Candidatul republican pentru Senatul SUA, J.D. Vance, 19 octombrie 2022. (Gaelen Morse/Getty Images)
Andrew Thornebrooke
01.11.2024

Candidatul republican la vicepreşedinţie, senatorul JD Vance, a declarat joi că telefonul său a fost spart de entităţi chineze.

Într-un episod al podcastului „The Joe Rogan Experience”, Vance a afirmat că hackerii chinezi i-au spart telefonul mobil, dar că majoritatea mesajelor sale erau criptate folosind aplicaţii terţe, precum Signal.

„Nu cred că au obţinut chiar nimic. O să aflăm. Se pare că nu au putut obţine mesajele criptate care au fost trimise”, a declarat Vance.

Confirmarea a fost făcută la mai puţin de o săptămână după ce FBI şi Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) au publicat o declaraţie comună în care recunoşteau existenţa unei investigaţii privind „accesul neautorizat la infrastructura de telecomunicaţii comerciale”.

Declaraţia precizează că agenţiile „au notificat imediat companiile afectate, au oferit asistenţă tehnică şi au făcut schimb rapid de informaţii pentru a ajuta alte potenţiale victime”.

Vance a susţinut că hackerii cu sediul în China au reuşit să pătrundă în telefonul său folosind infrastructura back-end creată iniţial pentru a se conforma Patriot Act şi FISA secţiunea 702.

Afirmaţiile lui Vance nu au putut fi verificate independent de The Epoch Times.

CISA şi FBI au refuzat să comenteze.

The Epoch Times a solicitat, de asemenea, comentarii de la Departamentul de Justiţie, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării.

Vance a mai spus că el crede că telefonul fostului preşedinte Donald Trump a fost piratat de indivizi sau entităţi cu sediul în China.

El a declarat că autorităţile l-au informat că hackingul a făcut parte dintr-un efort chinez mai amplu, denumit „Salt Typhoon”, care a avut ca scop infiltrarea şi exploatarea infrastructurii americane.

Există, de asemenea, un „Typhoon Volt” cu o denumire similară. Acest efort este asociat cu un grup de hackeri chinezi care s-a infiltrat cu succes în mii de sisteme americane, inclusiv în infrastructuri critice precum sistemele de control al traficului aerian şi al apei.

Informaţiile privind această acţiune de piraterie informatică au fost scoase la iveală în contextul unei curse prezidenţiale strâns disputate, care a fost marcată de interferenţe străine frecvente din partea grupurilor cibernetice din China, Rusia şi Iran. Aceasta este a doua spargere cunoscută a campaniei lui Trump, după un atac de phishing iranian în luna august. În acel atac, hackeri susţinuţi de Teheran s-au infiltrat în conturile unui membru al campaniei şi au divulgat informaţiile presei şi administraţiei Biden.

„Avem o problemă reală”, a declarat Vance.

Încercările străinilor de a influenţa alegerile din SUA nu sunt o noutate, însă creşterea stridenţei lor şi diferitele niveluri de succes sunt ceva nou.

Eforturile Chinei de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2024, în special, au devenit mai agresive şi mai influente decât în anii anteriori.

O notă neclasificată privind securitatea alegerilor, publicată de Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii (ODNI) în iulie, a constatat că regimul chinez „încearcă să îşi extindă capacitatea de a colecta şi monitoriza datele de pe platformele de social media din SUA, probabil pentru a înţelege mai bine - şi eventual a manipula - opinia publică”.

Compania de social media Meta a identificat, de asemenea, grupul „Spamouflage”, sprijinit de China, ca fiind cea mai mare operaţiune de influenţă online din lume şi a constatat că actorii chinezi au creat aproximativ 4 800 de conturi false de social media care se dau drept americani pentru a-şi urmări propriile scopuri.

Cea mai recentă fişă de informaţii privind securitatea electorală a Biroului directorului Serviciului naţional de informaţii (ODNI) susţine că China „probabil nu intenţionează să influenţeze rezultatul” alegerilor din SUA, însă această concluzie pare în contradicţie cu rapoartele anterioare ale ODNI.

Un astfel de raport de anul trecut a arătat că autorităţile comuniste chineze erau mai dispuse să intervină în alegerile din SUA acum decât în ciclurile anterioare tocmai pentru că „nu se aşteptau ca actuala administraţie să riposteze” atât de sever precum ar fi făcut-o administraţia Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor