Când vor fi finalizate lucrările la Complexul Sportiv Lia Manoliu şi la ce sumă se ridică investiţia

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ana Petrescu
23.04.2013

Proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru "Sală Multifuncţională - Complex Sportiv Lia Manoliu" va fi dezbătut, vineri, de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), anunţă b365.ro. Investiţia se ridică la peste 80 de milioane de euro, preţul incluzând TVA, iar banii provin din bugetul Primăriei Capitalei.

Durata de realizare a lucrărilor este de 24 de luni. Capacitatea maximă a arenei va fi de circa 12.000 de persoane, iar suprafaţa totală necesară pentru toate utilităţile complexului este de aproximativ 40.000 de metri pătraţi.

Arena Multifuncţională de la Lia Manoliu va fi amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 43.000 de metri pătraţi. Totuşi, sala propriu-zisă va fi construită pe o arie de 11.500 de metri pătraţi. Lucrările la Arena Multifuncţională sunt prevăzute să fie demarate în trimestrul IV din 2013, având ca termen de finalizare sfârşitul anului 2015.

De asemenea, sala multifuncţională va include "toate dotările aferente activităţilor sportive, de divertisment şi de afaceri" şi va fi acoperită cu o structură de grinzi cu portantă ridicată şi învelitoare din tablă vopsită în câmp electrostatic şi luminatoare de sticlă, se mai arată în proiect.
În documentul în care este descris acest proiect de amploare figurează şi faptul că a fost identificată posibilitatea ca în sală să fie practicate sporturi ca: tenis, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, hochei pe role, floorball, box, atletism, gimnastică, tir sportiv, scrimă, tenis de masă, dar şi a altele.

"Construcţia sălii multifuncţionale moderne şi impresionante, presupune utilizarea celor mai noi tehnologii, în vederea facilitării unei transformări funcţionale rapide, din arenă sportivă în scenă de concert, sau centru pentru congrese. (...) Trecerea rapidă de la o manifestare la alta presupune posibilitatea reamenajării în cel mai scurt timp. Astfel, este esenţial să fie avută în vedere şi optimizarea costurilor de reamenajare", relevă raportul de specialitate al proiectului.

ŞI proiectul de hotărâre legat de indicatorii tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru construirea Academiei de Tenis în Complexul Sportiv Lia Manoliu, care va avea şase terenuri de tenis şi gradene pentru 1.300 de spectatori şi care ar urma sa coste municipalitatea, 1,75 milioane de euro vor fi discutaţi, vineri, în cadrul CGMB.

Consilierii generali mai au şi alte obiective de interes sportiv ce figurează pe lista investiţiilor pentru 2013, cu finanţări de la bugetul Primăriei Capitalei. Totuşi, cel mai important proiect rămâne Sala Polivalentă de la Lia Manoliu. Suma prevăzută din bugetul municipalităţii pentru acest an este de circa 15 milioane de lei.

Cu toate acestea, suma totală a investiţiei este de aproximativ 363 de milioane de lei. Astfel, rezultă că finanţarea prevăzută pentru 2013 va permite doar începerea lucrărilor într-o fază incipientă. Studiul de fezabilitate va costa 22.000 de lei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, preciza în prezentarea la "Starea Bucureştiului", că Sala Polivalentă va avea o capacitate totală de 12.000 de locuri şi că pentru realizarea acesteia este nevoie de o sumă totală de 65 de milioane de euro.

Sorin Oprescu a anunţat încă din luna septembrie a anului precedent, într-o şedinţă a Executivului, că municipalitatea a primit undă verde pentru începerea lucrărilor de construire a Complexului Sportiv Lia Manoliu, lucru reiterat şi de premierul Victor Ponta.

"Am aprobat prin Hotărâre de Guvern trecerea unui teren de la Ministerul Tineretului şi Sportului în administrarea municipalităţii bucureştene, pentru a demara construirea acelei săli polivalente de care Bucureştiul avea nevoie. Studiul de fezabilitate şi proiectul sunt deja făcute de Compania Naţionala de Investiţii. Am considerat ca un astfel de proiect nu trebuie să fie administrat de Guvern. Aşa cum stadionul naţional este în administraţia Primăriei Generale, la fel şi sala polivalentă va fi construită de Primărie cu sprijinul Guvernului. Au fost câţiva ani de luptă între primar şi Guvern, acum din fericire pentru bucureşteni nu mai există o astfel de bătălie", a declarat Ponta, în luna septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor