Cancelarul Nehammer afirmă că Austria trebuie să descurajeze infiltrarea Rusiei, după apariţia unor acuzaţii de spionaj

Karl Nehammer (Getty Images)
D.B.
02.04.2024

Arestarea în ultimele zile a unui fost ofiţer de informaţii austriac sub acuzaţii grave de spionaj în favoarea Rusiei sugerează că Austria trebuie să-şi sporească securitatea pentru a contracara infiltrarea rusă, a declarat luni cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit AP.

Acuzaţiile împotriva lui Egisto Ott, care a lucrat pentru o agenţie de informaţii acum dispărută şi a cărui arestare a fost anunţată vineri, sunt "grave" şi l-au determinat pe cancelar să convoace săptămâna viitoare o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională al Austriei, a spus el. Ott a negat că ar fi comis vreo infracţiune.

"Pe de o parte, aceste acuzaţii trebuie să fie abordate de sistemul judiciar. Pe de altă parte, este nevoie de o evaluare şi o clarificare a situaţiei de securitate a republicii. Trebuie să evităm ca reţelele de spionaj ruseşti să ne ameninţe ţara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor şi reţelelor politice", a declarat Nehammer într-un comunicat.

Cancelarul Austriei a declarat că va convoca, săptămâna viitoare, Consiliul de Securitate Naţională. Consiliul, care este format din miniştri guvernamentali, precum şi din membri ai tuturor partidelor politice, este un grup consultativ cheie în probleme de securitate şi apărare.

Curtea Penală de la Viena a aprobat luni o prelungire de 14 zile pentru menţinerea în arest a lui Ott în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Parchetul din Viena a refuzat să ofere detalii despre acuzaţiile de spionaj, dar a declarat că acestea se referă la "abuz în serviciu" şi au fost "dăunătoare pentru Austria".

Potrivit unui raport al cotidianului austriac Der Standard, Ott este suspectat că, în 2022, a transmis autorităţilor ruse date potenţial sensibile din telefoanele mobile ale trei foşti oficiali de rang înalt din Ministerul de Interne austriac.

Telefoanele mobile ar fi trebuit reparate de specialiştii IT ai fostei agenţii de informaţii interne austriece după ce au căzut în apă în timpul unei excursii cu barca pe Dunăre, în 2017. În schimb, datele au ajuns în mâinile lui Ott, care ar fi ajutat la transmiterea lor către serviciile de securitate ruse.

Der Standard a mai relatat că Ott a fost arestat vineri, după ce autorităţile din Marea Britanie au furnizat informaţii despre cazul său omologilor lor austrieci.

Marea Britanie a arestat cinci cetăţeni bulgari anul trecut şi un al şaselea în februarie şi i-a acuzat că ar fi fost membri ai unei reţele de spionaj ruseşti care lucrau împreună cu Jan Marsalek, fostul director operaţional fugar al Wirecard, compania germană de procesare a plăţilor care s-a prăbuşit în 2020.

Un raport comun realizat de Der Spiegel, televiziunea publică germană ZDF, ziarul austriac Der Standard şi platforma rusă de investigaţii The Insider a declarat luna trecută că Ott şi un alt fost ofiţer de informaţii austriac sunt suspectaţi că au spionat potenţiale ţinte din Europa şi că i-au transmis informaţiile lui Marsalek, despre care susţin că ar avea legături cu serviciile de informaţii ruse cel puţin din 2014.

De asemenea, au relatat că Ott şi colegul său l-ar fi ajutat pe Marsalek să fugă în secret din Austria cu un avion privat în 2020, după prăbuşirea Wirecard.

Ott a respins acuzaţiile la adresa sa ca fiind nefondate într-un interviu recent acordat revistei germane Der Spiegel.

Au existat acuzaţii anterioare împotriva lui Ott. În 2017, agenţiile de informaţii occidentale şi-au avertizat omologii austrieci cu privire la faptul că Ott ar putea spiona pentru Rusia. El a fost suspendat din funcţia sa la BVT în 2017 şi a fost arestat pentru scurt timp în 2021, dar a fost eliberat din nou după o scurtă perioadă.

Luna trecută, Austria a expulzat doi diplomaţi ruşi de la Ambasada Rusiei la Viena, despre care oficialii austrieci au declarat că au legătură cu spionajul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor